In 2015 is er een wet aangenomen over persoonlijke voornaamwoorden. De Zweden hoeven in teksten niet te schrijven ‘overal waar hij staat, bedoelen we ook zij’. Ze kunnen een genderneutraal voornaamwoord gebruiken: ‘hen’ in plaats van ‘han’ (hij) of ‘hon’ (zij).
Twee Amerikaanse wetenschappers onderzochten de afgelopen jaren het effect van deze taalhervorming. Hun conclusie is dat Zweden minder masculien zijn geworden en toleranter tegenover seksuele minderheden.
Het jarenlange debat dat voorafging aan de invoering van de wet wordt mede als oorzaak gezien voor de bewustwording in eerste instantie en de daaropvolgende mentaliteitsverandering. Soms worden dialogen gestart met een gewenste uitkomst voor ogen. Je ziet dan een sterke overredingsenergie. De ene partij probeert de andere te overtuigen. In sterke coöperaties zien we dat dialogen ook worden gestart met een vraag. ‘Hoe zou onze toekomst er op dit of dat vlak uit kunnen zien?’ Een open houding die ruimte biedt aan het debat als proces en ruimte voor niet vooraf bedachte richtingen.
Terug naar het nieuwe Zweedse woord. De onderzoekers tonen aan hoeveel effect taal kan hebben op de houding van mensen. Woordkeuze kan een samenleving dus veranderen! Het feit dat hun artikel deze maand is gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) geeft aan deze bewering een forse autoriteit.
Hoe sexy zou de coöperatie kunnen worden als we om te beginnen in het onderwijs en de pers niet meer hoofdzakelijk vanuit de kapitaalsvennootschap redeneren (zeg maar de ‘hij’) maar een neutrale term gebruiken voor economische organisatie?