De afgelopen jaren is er vanuit verschillende sectoren groeiende interesse in de coöperatie. Dit heeft zich onder andere geuit in…
Wet- en regelgeving
Informatie
De coöperatieve rechtsvorm
De coöperatie als ondernemingsvorm staat al een tijdje flink in de belangstelling. Er zijn in Nederland ongeveer 9.000 coöperaties ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dat aantal is groeiende. De Nederlandse coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen hebben samen meer dan 30 miljoen lidmaatschappen. De gemiddelde inwoner van Nederland is dus bij minstens één coöperatie lid. Vaak is dat een coöperatieve zorgverzekeraar, in toenemende mate ook een ander coöperatief verband zoals een energiecoöperatie. Verder zijn in steeds meer economische sectoren coöperaties van ondernemers actief, en ook in het publieke domein wordt coöperatief samengewerkt. Coöperaties zijn overal, en zijn…
Publicaties

Checklist digitale ALV

Position Paper: Bedrijfsopvolgingsregeling

Een paper betreffende de coöperatie en het kartelverbod
Artikelen
Als een organisatie noodgedwongen moet reorganiseren of failliet gaat, heeft dit grote gevolgen voor de werknemers van dat bedrijf. Zij…
Wat is de rol van de ALV of de Ledenraad ten aanzien van het bepalen van de strategie van de…
Coöperaties worden in navolging van het uitgangspunt dat F.W. Raiffeissen reeds hanteerde, bij voorkeur door hun leden zelf gefinancierd. Bij…
Op 28 januari 2020 is het wetsvoorstel ‘Wet Bestuur & Toezicht Rechtspersonen’ aangenomen door de Tweede Kamer. De verwachting was…
Op 28 januari 2020 is het wetsvoorstel ‘Wet Bestuur & Toezicht Rechtspersonen’ aangenomen door de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel voorziet…
Per 1 mei 2019 heeft België een nieuw wetboek ingevoerd, genaamd Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV). Boeiende materie voor…
De laatste jaren zijn zowel franchising als de coöperatie als samenwerkingsvormen enorm in trek. Soms kiest men ervoor om deze…
Boeken
Ook dit keer kunnen we het verschijnen van een handboek melden. Na de publicatie van de tweede druk van het…
Vereniging, Coöperatie en Onderlinge Waarborgmaatschappij Op 1 juli 2019 waren er bij de KvK 130.122 verenigingen, 8.652 coöperaties en 247…
In dit jaarboek worden actuele thema’s behandeld als langetermijnwaardecreatie, de invloed van biases en algoritmes op besluitvorming, digitalisering, benoemingen en…
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een verordening van het Europees Parlement en de Europese Raad. Doel van de regeling…
In december 2020 is de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen door de Eerste Kamer aangenomen. Deze wet wordt van kracht…
Ieder jaar verschijnt het Jaarboek Corporate Governance en is bedoeld om iedereen, die in hun functie regelmatig worden geconfronteerd met…
Francis Fukuyama, politiek filosoof en auteur van onder andere ‘Het einde van de geschiedenis en de laatste mens’ geeft in…