In de huidige economie zien we dat er steeds meer aandacht komt voor andere waarden dan het streven naar kapitaal.…
Bestuur & toezicht
Informatie
Bestuursmodellen in een notendop
NCR geeft een korte vereenvoudigde beschrijving van de huidige 4 bestuursmodellen. Het accent ligt hier op de verhoudingen tussen bestuur en toezicht. In alle gevallen geldt dat de coöperatie zich kenmerkt door vier relaties met leden: zeggenschaps-, financierings-, transactie- en doelrelatie. Die dienen het uitgangspunt en het doel van de coöperatie te zijn en daarom goed verankerd te worden in de bevoegdheden van de AV of de Ledenraad. Een coöperatie is een vereniging met een bedrijf. In de praktijk worden voor het besturen van de coöperatie verschillende bestuursmodellen gehanteerd. In hoofdlijnen zijn er vier modellen…
Typen coöperaties
Coöperaties zijn er in allerlei soorten en maten. Groot of klein, internationaal of lokaal actief. Ze hebben allemaal gemeen dat de leden centraal staan. Welke groepen leden onderscheiden we? Een indeling in vier hoofdtypen coöperaties is internationaal gebruikelijk: coöperaties van ondernemers/producenten, consumenten/gebruikers, werknemers en ten slotte een combinatie van deze ledengroepen in de vorm van een multistakeholdercoöperatie. Deze vier groepen beschrijven we hier kort. Ondernemerscoöperaties Ondernemers kunnen samen een coöperatie oprichten om bijvoorbeeld fruit te vermarkten, om bedrijfsbenodigdheden in te kopen of om het bedrijventerrein waarop zij gevestigd zijn te beheren. De activiteit van de…
De coöperatieve rechtsvorm
De coöperatie als ondernemingsvorm staat al een tijdje flink in de belangstelling. Er zijn in Nederland ongeveer 9.000 coöperaties ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dat aantal is groeiende. De Nederlandse coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen hebben samen meer dan 30 miljoen lidmaatschappen. De gemiddelde inwoner van Nederland is dus bij minstens één coöperatie lid. Vaak is dat een coöperatieve zorgverzekeraar, in toenemende mate ook een ander coöperatief verband zoals een energiecoöperatie. Verder zijn in steeds meer economische sectoren coöperaties van ondernemers actief, en ook in het publieke domein wordt coöperatief samengewerkt. Coöperaties zijn overal, en zijn…
Publicaties

Bestuursmodellen

Notitie:
Bestuursvergoedingen

Model: Bestuursreglement
Artikelen
Bekijk allesBinnen het NCR-jaarthema: ‘Terug naar de Toekomst’ belichten we de visie van James Baarda die twintig jaar geleden de Cirkel…
Het bestuur van NCR heeft op 24 november Ankie Wijnen benoemd tot nieuwe en eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter. Ankie neemt daarmee…
Op 5 oktober aanstaande nemen Fred Bosch (CFO PLUS) en Wiebe Draijer (voorzitter Groepsdirectie Rabobank) officieel afscheid als bestuursleden van…
In - to the point - hebben we dit keer aandacht voor het zelfevalueren van bestuursorganen. Jaarlijks evalueren wordt gezien…
Hoe verhouden bestuur en Raad van Commissarissen (RvC) van een coöperatie zich tot elkaar? Hier valt geen eenduidig antwoord op…
Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden(1). Deze wet beoogt (het toezicht op) de…
In - to the point - hebben we dit keer aandacht voor het zelfevalueren van bestuursorganen. jaarlijks evalueren wordt gezien…
Boeken
Bekijk allesToezicht en integriteit staan centraal in “Verplichte literatuur voor commissarissen en bestuurders – Professionaliteit in governance”. Dit boek van praktijkman…
Onlangs verscheen deel 140 in de Serie vanwege het Van der Heijden Instituut; het onderzoeksinstituut dat verbonden is aan de…
Representatieve democratische besluitvorming is een essentieel onderdeel van een gezonde coöperatie. De hieraan verbonden hiërarchische structuur van vertegenwoordigers kan echter…
De Britse coöperatiekoepel Co-operatives UK heeft de tweede editie uitgebracht van ‘The Governance of Large Co-operative Businesses’. Dit rapport van…
Het boek “Goede raad voor commissarissen” is een bundeling van perspectieven op het werk van commissarissen, toezichthouders en bestuurders. In…
In het dagelijkse leven nemen we veel besluiten. Bewust of onbewust. Voor bijvoorbeeld bestuurders en toezichthouders is het dagelijkse kost.…
Dit boek gaat in op de vraag wat bestuurders en toezichthouders in hun werk kunnen doen om de organisatie te…
Toezichthouders worstelen nogal eens met de vraag of de zittende bestuurder nog past bij de opdracht van de organisatie. ‘Vinden…