Lees verder
Het jaarlijkse rapport van de ICA over de coöperatieve economie is weer verschenen: World Cooperative Monitor. In dit project wordt door ICA en Euricse zoveel mogelijk informatie verzameld over coöperatieve ondernemingen en onderlingen in de hele wereld. De zevende editie bevat een overzicht van de 300 grootste coöperaties en een sectoranalyse gebaseerd op de jaarrekeningen van 2016.

Daarnaast is ook een deel gewijd aan een analyse van de Top 300 in relatie tot de Sustainable Development Goals waarvoor ook documenten voor de Global Reporting Initiative zijn onderzocht.

Verzekeringen en agrifood

In de Top 300 is eenderde van de coöperaties actief in de verzekeringensector en eenderde in de agrarische en voedingsmiddelensector. De 300 coöperaties hebben een gezamenlijke omzet van meer dan 2 biljoen USD en zijn afkomstig uit 26 landen. De top 3 wordt gevormd door financiële coöperaties uit Frankrijk en Duitsland. Nederlandse coöperaties die in de lijst van de 300 grootste coöperaties staan zijn Rabobank, Achmea, FrieslandCampina, Coöperatie VGZ, CZ groep, Superunie, Menzis, Royal FloraHolland, Agrifirm, ForFarmers, Royal Cosun, Sperwer, DSW Zorgverzekeraar, ONVZ, The Greenery, Zorg en Zekerheid en Coop.