Lees verder
Wim Schipper trok enkele weken geleden voor de laatste keer de deur achter zich dicht. Na zes jaar directeur te zijn geweest van AB Midden Nederland gaat hij nu voor zichzelf beginnen én het wat rustiger aandoen. Een terugblik.

“Ik laat een gezonde organisatie achter.”

Wim Schipper begon 1 februari 2016 aan zijn eerste dag als directeur van AB Midden Nederland. Voor de coöperatie is het een nieuw gezicht en een compleet andere persoon dan voorganger Wim Duizer. Maar ook voor Schipper is de overgang fors. “Ik had bij meerdere accountantskantoren gewerkt, waar de omgangsvormen veel formeler waren. Bij PricewaterhouseCoopers moest je verplicht een krijtstreeppak aan; deed je dat niet, dan kon je meteen op gesprek komen. Dat het bij AB Midden Nederland zó het tegenovergestelde was, vond ik zeker wel wennen. Ook wat betreft veranderingen merkte ik dat er de neiging was om vast te houden aan het bestaande. Maar uiteindelijk denk ik dat de balans tussen mijn instelling en de cultuur van AB Midden Nederland goed was. Wel vooruitgaan en professionaliseren, maar niet te snel en niet te wild.”

In die zes jaar tijd verandert het aanzien van de coöperatie. Allereerst is er het nieuwe kantoor in Houten gekomen, wat als visitekaartje een compleet andere uitstraling heeft dan de oude locatie. Zeker zo belangrijk is de modernisering achter de schermen. “Toen ik kwam, werden er nog urenbriefjes op papier ingeleverd. De afgelopen jaren hebben we de overstap gemaakt naar een vrijwel honderd procent digitale werkwijze. Je uren inleveren, je verlofdagen checken? Het kan allemaal via onze eigen app.” Hij wijst om zich heen in zijn kantoor. “Zie je? Geen dossierkasten, geen stapels rapporten. Alles zit in mijn computer en kan met één druk op de knop opgeroepen worden. We zijn op dit gebied meegegaan met onze tijd.”

Hij doelt daarmee op de coronacrisis. Twee van de zes jaar dat hij bij AB Midden Nederland directeur was, stonden in het teken van deze pandemie. Een onverwachte crashtest, waar de coöperatie volgens Wim Schipper heel goed doorheen is gekomen. “In de praktijk bleek hoe flexibel en wendbaar we zijn. Tientallen medewerkers die opeens geen werk meer hebben bij het ene bedrijf konden op korte termijn ondergebracht worden bij ondernemers die door de coronamaatregelen juist veel meer personeel nodig hadden. Daarbij merkten we de grote meerwaarde van de strategische keuze uit het verleden om in een groot aantal sectoren uitzendkrachten aan te gaan bieden.”

Dé uitdaging voor de komende jaren? Zonder aarzelen wijst de afzwaaiende directeur op de huisvesting van arbeidsmigranten. “In de afgelopen jaren heb ik miljoenen uitgegeven aan het kopen van woningen. Maar die ruimte en sociale acceptatie is er bijna niet meer, gezien de krapte op de woningmarkt. Hoe ga je de medewerkers uit Polen en in toenemende mate ook uit andere landen onderdak geven? Daar zal veel tijd en energie ingestoken moeten worden. De behoefte aan deze medewerkers zal alleen maar toenemen. Een goed voorbeeld is een bedrijf als Montapacking, dat de distributie van webshops verzorgt. Zij zijn ongelooflijk hard gegroeid en daarmee één van onze grootste klanten geworden. AB Midden Nederland moet daarin mee kunnen gaan.”

Rustiger aandoen, jazeker, maar stilzitten? Nee, dat absoluut niet. Wim Schipper gaat als het aan hem ligt zeker de helft van de week de deur uit voor allerlei opdrachten. “Ik ga voor mezelf beginnen. Het geven van financieel advies, interim-klussen, dat soort zaken.” Met een lach: “Ik heb zeker niet de behoefte om net als de president van Amerika, Joe Biden, nog op deze leeftijd vol het diepe in te duiken. Wij zijn gezegend met zeven kinderen en elf kleinkinderen, aan hen wil ik meer aandacht kunnen geven. En ik houd erg van wielrennen. Nu was het bijna altijd zo dat als het daar mooi weer voor was, er net een belangrijk overleg op de planning stond. Ik hoop echt te gaan genieten van mijn pensioen.”