Lees verder
Per 1 juli 2022 start Wilco Schoonderbeek als Director Investments bij Horticoop. In die functie is hij verantwoordelijk voor het complete investeringsproces van Horticoop. Wilco vormt samen met Steven van Nieuwenhuijzen (CEO) en Hend van Ravenstein (CFO) het directieteam van Horticoop.

Investeringscoöperatie

Horticoop is sinds eind 2021 actief als investeringscoöperatie. De coöperatie wordt hiermee een platform voor investering, innovatie en ontwikkeling. Het doel is bij te dragen aan een duurzame en gezonde toekomst voor de tuinbouwsector door te investeren in bedrijven die de kennis, het netwerk en de groeimogelijkheden in de tuinbouw vergroten.

Wilco (49), die zijn sporen in het werkveld ruimschoots heeft verdiend, geeft als Director Investments sturing aan de toekomstgerichte groei van Horticoop. Hij leidt het proces waarin kandidaat-bedrijven worden gevonden, geacquireerd en ondergebracht in de investerings-coöperatie.

Ervaren investeerder

Wilco heeft gedurende zijn loopbaan brede ervaring opgedaan met het investeringsvak; als onderdeel van het internationale grootbedrijf, vanuit adviesbureaus zoals Andersen, PwC en KPMG en als investeerder met andermans en eigen geld. Daarbij heeft hij zich onder andere gespecialiseerd op het gebied van investeringen in agrofood en het opzetten van innovatieve start-ups en scale-ups gericht op verduurzaming van de voedselketen en circulaire economie. Ook was hij verantwoordelijk voor de opstart van het Deeptechfonds, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Invest-NL.

Wilco heeft veel kennis over de verschillende stadia van het investeringstraject, waaronder sourcing, initiële screening, due-diligence, structurering, uitvoering, afsluiting en portefeuillebeheer. Die kennis zet hij graag in voor Horticoop. Wilco: “Ik zie deze functie als een prachtige kans het hoofd te bieden aan een aantal grote uitdagingen waar we als sector voor staan. Ambitie, durf en samenwerking – en natuurlijk de daarbij passende investeringen in innovaties – zijn hierbij cruciaal. Om een gezonde toekomst van de sector te garanderen moeten ondernemerschap, technologie en innovatie hand in hand gaan. Samenwerking is essentieel om een waardevolle bijdrage aan de voedsel- en sierteeltketen te kunnen leveren.”

Steven van Nieuwenhuijzen, CEO van Horticoop, is enthousiast over de benoeming van Wilco Schoonderbeek: “We zijn verheugd om iemand met Wilco’s staat van dienst aan ons te binden. Met het oog op de ambities van Horticoop is zijn ruime kennis, ervaring en netwerk zeer welkom. Wilco is bovendien een bruggenbouwer, die kan helpen de kansen met en tussen ondernemers te verzilveren, zowel voor leden als voor deelnemingen van Horticoop.”