Lees verder
Afgelopen week publiceerde het Brabants Dagblad een interview met Wim Bens voorzitter ZLTO. Hier een gedeelte uit dit artikel.

Wim Bens, voormalig bankier, is bijna een jaar voorzitter van de belangenorganisatie ZLTO. De nieuwkomer kreeg het flink voor zijn kiezen. Stakingen, boze boeren, protestacties en een stalbezetting. ,,Boeren zijn mooie mensen die dicht bij zichzelf blijven.”

Zijn laarzen liggen nu altijd achterin de auto. Klaar om ergens een boerenerf op te wandelen. Dan gaat zijn stropdas af, worden de broekspijpen in de laarzen gepropt, trekt hij een stevige jas aan en luistert hij naar de boer. Wim Bens (59), sinds begin vorig jaar de nieuwe voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), hoort die verhalen graag. Minstens een keer in de week wil hij ergens in het werkgebied van de ZLTO een boer op zijn of haar bedrijf spreken. Bens werd boerenvoorman in een uitermate turbulent jaar. Door het hele land trokken boeren met hun protestacties en tractoren diepe sporen.

Is Nederland niet een beetje klaar met de boeren?

Bens gnuift van zoveel onbegrip. ,,Natuurlijk hebben boeren voor overlast gezorgd. Maar ze staan voor hun zaak. Boeren zijn mooie mensen die dicht bij zichzelf blijven. Ze kunnen soms wat primair reageren en het kan er wel eens wat vierkant uitkomen, maar wel altijd uit een goed hart. Als hun boegbeeld wil ik graag hun belang naar de buitenwacht verwoorden, want boeren moeten goed kunnen boeren. Dat is nu mijn drijfveer.”