Lees verder
Terwijl de Brexit weer volop aanwezig is in de media is Co-op Economy 2019 verschenen: de jaarlijkse publicatie van Co-operatives UK over de coöperatieve sector in het Verenigd Koninkrijk. Met onder meer een Top 100 van grootste coöperaties naar omzet.
Er zijn 7.215 coöperaties in het Verenigd Koninkrijk. Samen hebben zij 13,7 miljoen leden, meer dan een vijfde van de bevolking. De coöperaties hebben een gezamenlijke recordomzet van £ 37,7 miljard en bijna 234.000 medewerkers.

Coöperaties hebben veerkracht. Drie van de vier (72%) opgerichte coöperaties zijn nog steeds actief na de eerste moeilijke vijf jaar na de start. Gemiddeld genomen haalt meer dan de helft (57%) van nieuwe ondernemingen deze mijlpaal niet.

De belangrijkste coöperatieve sector in financiële termen is retail (£ 26,5 miljard) gevolgd door de 434 agrarische coöperaties (£ 7,9 miljard), maar dat verschilt per regio. Vier van de grootste 10 coöperaties qua omzet, waaronder de nummer 2 The Co-op, zijn retailcoöperaties waarbij de klanten de leden zijn.
De 440 werknemerscoöperaties zijn een belangrijk factor in het VK met een omzet van bijna £ 11 miljard.

De drie ‘meest coöperatieve plaatsen‘ liggen op de Schotse eilanden; daar is het aantal coöperaties per 10.000 inwoners het hoogst. Vooral op het platteland en in afgelegen streken vervullen coöperaties een belangrijke rol voor de plaatselijke gemeenschap.

In Co-op Economy 2019 veel meer informatie over de verschillende sectoren waarin coöperaties in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland actief zijn, de aantallen coöperaties, ledenaantallen, verschillende Top 10’s en de Top 100 van grootste coöperaties.