Lees verder
Voor telersvereniging Fossa Eugenia in Venlo is 2022 een gedenkwaardig jaar. De vereniging bestaat 25 jaar én neemt afscheid van het boegbeeld van de vereniging, Ton Holthuijsen, die als voorzitter een stapje terug doet. Al 25 jaar is Ton Holthuijsen initiator, kartrekker en directeur van Fossa Eugenia. Op vrijdag 29 april staat de vereniging stil bij het verleden van de vereniging en de rol die Ton speelde binnen de coöperatie en in de tuinbouw in de regio Venlo.

Deze dag viert de vereniging feest met al haar telers, klanten en relaties om beide speciale gebeurtenissen te vieren. Op deze dag wordt er tevens een boek uitgereikt waarin de geschiedenis van 25 jaar Fossa Eugenia heel levendig wordt beschreven.

“Telersvereniging Fossa Eugenia startte in 1997 met tomatentelers uit de Euregio Venlo. Het was echter de opzet dat meer bedrijven met andere versproducten zich bij de telersvereniging zouden aansluiten. Niet alle telers zagen een lidmaatschap van Fossa Eugenia zitten. Er waren destijds twijfels over het concept, maar het moest ook klikken met de andere leden en met de manier van aansturing. Het was voor menige tuinder bovendien een vreemde gedachte om niet elke dag voor de beste prijs te gaan, maar naar de langere termijn te kijken en te investeren in de relatie met enkele geselecteerde handelshuizen. Fossa Eugenia regelde onder meer de verkoop. De aangesloten telers vonden dat prettig, zeker omdat ze als groep betere zaken konden doen met grote handelshuizen en retailers.”

“De destijds aangesloten tomatentelers hadden gemeen dat ze door samen te werken betere levenskansen wilden creëren voor hun ondernemingen. En dat lukte. De coöperatie zorgde dat de leden hun producten snel kwijt konden tegen een faire prijs, maar bepaalde ook hoe gewerkt moest worden. De kwaliteit moest vlekkeloos zijn en dat werd gecontroleerd door Agro Quality Support. Indien nodig zette de Fossa-directie de leden volgens afspraak aan tot verbeteringen. Het tijdig leveren van gewenste hoeveelheden in een constante kwaliteit was immers een zaak van alle leden. Ieder lid verplichtte zich dan ook om direct na het oogsten de producten af te leveren en niets meer op te slaan. Producten dienden zo vers mogelijk bij de klant te komen.”

Emancipatie van de tuinders

“Voor menige tuinder betekende de nieuwe manier van werken een cultuuromslag. Het leven van veel tuinders speelde zich tot dan vooral af in het eigen bedrijf. Hun producten werden op de veiling gedropt en dat was het. Ze kwamen nu uit hun isolement en gingen als lid van een telerscoöperatie iets betekenen. Ze kregen een rol in de organisatie, werden betrokken bij het overleg en werden mondiger. In die zin kan de komst van telersverenigingen worden gezien als het begin van de emancipatie van de tuinders en een belangrijke stap op weg naar een modern ondernemerschap. De teeltverenigingen maakten in feite een einde aan een vorm van knechting. De tuinders legden hun dienstbaarheid neer en ontpopten zich als zelfstandige en zelfverzekerde ondernemers die hun eigen zaken te regelen….”

Tot zo ver enkele paragrafen uit het boek: 25 Jaar Fossa Eugenia ‘Culture of Quality’.

Vandaag de dag bestaat telersvereniging Fossa Eugenia uit een gevarieerde groep groentetelers uit de euregio Venlo. Samen met de telers en ketenpartners levert Fossa Eugenia via korte kanalen en zonder onnodige handelingen tussendoor, elke dag een compleet assortiment duurzame verse, veilige en gezonde groenten, kruiden, aardbeien, bramen en frambozen. Zij telen marktgericht, innovatief en spelen in op de eisen ten aanzien van duurzaamheid, voedselveiligheid en kwaliteit. Een formule die zowel klanten als telers aanspreekt. Niet voor niets ook dat de groep nog steeds groeit: in aantal telers,  productieareaal en assortiment.