Lees verder
Veiling Zaltbommel heeft 2021 afgesloten met een autonome groei van 6 procent ten opzichte van 2020. De verkoopomzet steeg van 60 miljoen euro naar 63,5 miljoen euro. Waar Veiling Zaltbommel vorig jaar een recordomzet had gerealiseerd, heeft men dat dit jaar kunnen evenaren en verbeteren, ondanks de veranderde weersomstandigheden en hoge energie- en gasprijzen die parten hebben gespeeld in het laatste kwartaal.

In het jaar 2021 werd de markt hard geraakt door de geldende Covid-19-maatregelen wat resulteerde in een zeer onrustige markt. De bijzondere weersomstandigheden deze zomer en najaar hebben niet geholpen om aan het eind van het jaar te kunnen profiteren van volumes, producten en bijbehorende prijzen. De uitzonderlijke prijsstijgingen in energie en gas hebben veel invloed gehad op de telers, hierdoor heeft zich een andere prijsvorming gevormd ten opzichte van het volume.

Het betrof een markt waarin veel vraag was naar een kwalitatief product. Net als de rechtstreekse verkopen heeft ook de toegevoegde waarde van een goed functionerende veilingklok zich dit jaar wederom bewezen. Met een groei van meer dan 9 procent ten opzichte van 2020 in euro’s en 1 procent in colli.

“Hierdoor kunnen we stellen dat we voor onze telers een goede prijs uit de markt hebben gerealiseerd. Aankomend jaar gaat in het teken staan van het digitaliseren van onze klok, de voorbereidingen zijn in volle gang en wij verwachten eind oktober/november live te kunnen gaan. Om te kunnen voldoen aan de verwachte vraag vanuit de klok zullen wij het eerste half jaar ook op zoek gaan naar telers die hun product willen aanbieden op de klok”, aldus Erwin van den Oever van Veiling Zaltbommel.

“De aanwas van nieuwe telers was dit jaar goed te noemen, veel kwalitatieve telers hebben hun weg gevonden naar Veiling Zaltbommel. Hierdoor is het areaal en assortiment gegroeid in de breedte en volume. Dit samen met de groei van nieuwe kopers heeft gerealiseerd in een omzetstijging van 6% ten opzichte van 2020. Wij verwachten dat we hier een structureerde groei kunnen realiseren door middel van een duurzame relatie.”

“De maatregelen die we ingezet hebben om kosten te besparen om resultaat te verhogen werpen hun vruchten af. We blijven zuinig op de centjes, maar schuwen investeringen niet die ons helpen om in de toekomst te kunnen groeien. Wij zijn positief gestemd over het resultaat van 2021, een jaar waarin we ondanks stijgende kosten toch verwachten een positief resultaat te weerleggen. Maar door de inzet van onze leden en medewerkers hebben we dit goed kunnen pareren.”

“Met deze groei is de basis gelegd voor ons plan voor de aankomende jaren, waarin wij graag voor en met onze telers de meerwaarde van Veiling Zaltbommel verder uitbouwen. We blijven bouwen aan meerjarige relaties met onze telers, kopers en partners binnen de markt. Ondertussen blijven we ons iedere dag inzetten om het beste product tegen de beste prijs te verkopen voor onze leden”, sluit Erwin af.