Lees verder
Vorige week heeft directeur Gerard de Geus van coöperatie Royal ZAP een interview gegeven aan Boerderij.nl. Lees hier een preview, het complete interview kan gelezen worden op Boerderij.nl door in te loggen.

Coöperatie Royal ZAP wil uitbreiden. Dat hoeft niet door een overname, zegt directeur Gerard de Geus. “De bedrijven van onze leden en van onze contractanten worden groter. Daardoor groeit ZAP ook. Maar ZAP blijft een kleine coöperatie met korte lijnen.”

Coöperatie Royal ZAP zette in 2017 een bijzondere stap. De pootgoed- en zaaizaadcoöperatie in het Noord-Hollandse Wieringerwerf bestaat sinds 1913 en deed 104 jaar later de eerste overname in zijn bestaan. ZAP kocht het pootgoedbedrijf Semagri van oprichter Lammert Buwalda, die met pensioen ging. ZAP werd ineens een stuk groter, zegt directeur Gerard de Geus. “ZAP had toen een areaal van 900 hectare pootaardappelen. Semagri had bijna 350 hectare. Samen zitten we nu rond de 1.360 hectare pootaardappelen. Daarnaast teelt ZAP nog 350 hectare zaaigraan.”

Redenen voor de overname

De Geus noemt een paar belangrijke redenen voor de overname van Semagri. “Door de overname kon ZAP een groter volume aardappelen verhandelen. We waren wat aan de kleine kant. ZAP had geen eigen rassen, die had Semagri wel. Semagri heeft uitstekende rassen voor de teelt van zetmeelaardappelen. ZAP teelde pootaardappelen voor andere handelshuizen. Door de overname worden we daar minder afhankelijk van. We leveren nu pootaardappelen aan Agrico, Stet en chipsfabrikant PepsiCo.”

Kleine coöperatie met korte lijnen

De succesvolle overname van Semagri roept de vraag op of het niet naar meer smaakt. Volgens De Geus is ZAP echter niet op zoek naar een overnamekandidaat. “We willen uitbreiden, maar dat hoeft niet door een overname. De bedrijven van onze leden en van onze contractanten worden groter. Daardoor groeit ZAP ook. Al blijft ZAP een kleine coöperatie met korte lijnen.”