Lees verder
Henk Raaijmakers stopt als voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. Hij vindt het tijd voor nieuw bloed, iemand met nieuwe energie en ambities die de uitgezette lijnen doortrekt.

Raaijmakers heeft zelf een tuinplantenbedrijf in Deurne. Hij is sinds 2006 actief binnen LTO met bestuurswerk en de laatste vijf jaar voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. Inmiddels is Raaimakers 61 jaar en hij vindt het tijd worden dat een jonger iemand het voorzitterschap overneemt. “Het bestuur dat drie jaar geleden is uitgebreid en verjongd met drie nieuwe bestuursleden, staat als een huis. Het zijn zeer vakkundige mensen met ieder sterke eigenschappen en eigen sterke netwerken. Ook binnen LTO hebben we het als vakgroep met de verschillende cultuurgroepen goed voor elkaar. Ik ben blij met de aansluiting van de zomerbloemenkwekers vorig jaar, waarmee we een vakgroep hebben gekregen van ruim 1300 leden.”

Raaijmakers die zichzelf als ‘bouwer’ omschrijft, geeft aan dat het tijd is voor een ‘uitvoerder’. “Die de uitgezette lijnen consequent uitvoert en rendement ervan haalt.”

Zoektocht naar nieuwe voorzitter

De LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen heeft al een profiel samengesteld voor een nieuwe voorzitter. Een vertrouwenscommissie gaat op zoek. “Die hoeft niet zoveel uren meer te maken als ik doe. Ik maak 30 tot 35 uur in de week. De jonge garde van het bestuur heeft inmiddels veel kennis opgedaan van mijn dossiers. De nieuwe voorzitter heeft de vrijheid aan te geven hoeveel uren hij of zij wil werken”, aldus Raaijmakers. Het liefst ziet de vakgroep wel dat de nieuwe voorzitter een bedrijf heeft in de sector. “Als je merkt dat zaken pijn doen op je eigen bedrijf, ben je extra gemotiveerd.”

Het streven is dat Raaijmakers per 1 juli stopt en zijn werk dan overdraagt. Ook zal Raaijmakers dan stoppen met het voorzitterschap van de Raad voor de Boomkwekerij.

Voorzitter van European Nurserystock Association

Raaijmakers wordt deze zomer voorgedragen als voorzitter van de European Nurserystock Association (ENA), waar hij sinds vorig jaar vice-voorzitter van is. Deze zomer zal hij op de jaarvergadering van de ENA worden benoemd. Hij neemt dan het voorzitterschap over van de Duitse boomkweker Jan Dieter Bruns. Raaijmakers verwacht aan het nieuwe voorzitterschap ongeveer één dag bestuurswerk te gaan besteden. “Daar worden de fytosanitaire eisen en plantgezondheid mijn grootste uitdagingen. Die moeten zo georganiseerd zijn dat handelen mogelijk blijft en dat de import en export zo min mogelijk belemmeringen kennen.” Verder ziet hij het als een taak om de nationale organisaties binnen ENA zo veel mogelijk samen te laten werken binnen het project Green City.

Nieuwe paden bewandelen

Door te stoppen met het LTO-bestuurswerk krijgt Raaijmakers veel meer vrije tijd. Raaijmakers: “Nu wordt mijn leven bepaald door de agenda. Ik wil zelf weer bepalen wat ik wanneer doe, nieuwe paden bewandelen en nieuwe dingen ervaren. Ik ben net voor het eerst opa geworden, daar wil ik van gaan genieten. Bovendien hebben we als bedrijf een project in Portugal opgezet, waar we een testcentrum hebben gemaakt voor het selectiewerk op droogteresistente vaste planten.”