Lees verder
Boerenorganisatie ZLTO bestaat 125 jaar en dat werd woensdag gevierd in het Boerenbondsmuseum in Gemert. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de organisatie en was ook op het feest.

Onder toeziend oog van beschermvrouwe prinses Beatrix vierde de NCB vorige week woensdag zijn 125-jarig bestaan in het Boerenbondsmuseum in Gemert. De noodzaak om boeren en tuinders te verenigen, is groter dan ooit.

Koninklijk bezoek en een locatie waar de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB) zijn wortels heeft. Gastheer Harrie Verkampen van het Boerenbondsmuseum in Gemert, op de geboorteplek van NCB-oprichter Gerlacus van den Elsen, kan zijn geluk niet op. ‘Fantastisch’, concludeert hij, kort nadat prinses Beatrix huiswaarts is gekeerd. ‘31 jaar geleden was ze hier en nu weer. We zeiden tegen elkaar dat we wat grijzer waren geworden. Ze toonde veel belangstelling en wilde alles zien.’

Boerenfamilies

Even daarvoor ging prinses Beatrix met drie boerenfamilies in gesprek. Veel langer dan gepland en met veel aandacht voor hun omstandigheden. ‘De prinses zei erg te waarderen wat we doen’, aldus René en Miriam Witlox, derde generatie varkenshouders in Haaren. ‘Ze was heel geïnteresseerd, goed geïnformeerd en erg begaan met de varkenshouderij’, aldus René Witlox.

In haar jarenlange carrière als koningin en prinses heeft Hare Koninklijke Hoogheid naar eigen zeggen veel boerenbedrijven mogen bezoeken. ‘Ze prees de wijze waarop we ondernemen, waarbij kwaliteit, gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid centraal staan, net als onze open en transparante communicatie’, zegt de varkenshouder.

Koningslinde

Ook onthulde de prinses een koningslinde die ter ere van het jubileumfeest is geplant. De boom werd geschonken door Boomkwekerijen M. van den Oever in Haaren. Het houten bankje naast de boom, door vrijwilligers van het museum gemaakt ter herinnering aan het jubileum, werd direct in gebruik genomen door ZLTO-voorzitter Wim Bens en zijn voorgangers Ad Latijnhouwers, Antoon Vermeer en Hans Huijbers.

Naast deze brok aan ervaring en de historische boerensetting die, mede door de vele vrijwilligers getooid in poffer en houten klompen, alom aanwezig was, werd er in Gemert zeker ook vooruitgeblikt. ‘Want is een vereniging als ZLTO eigenlijk nog wel nodig?’ stelt dagvoorzitter Özcan Akyol na het welkomstwoord van Bens direct een cruciale vraag.

Samenwerken

‘Armoe is er nu niet, maar de noodzaak om met elkaar samen te werken en succes te hebben, is naar mijn idee misschien nog wel groter dan toen’, reageert Bens. ‘We zijn met z’n allen individualistischer, veel meer maatschappijbewust, veel beter opgeleid. Dat betekent dat er veel meer uitgesproken meningen zijn en dat er minder volgzaamheid is dan destijds. Dat is op zich geen verkeerde beweging, maar je moet wel zorgen dat je de verbinding met elkaar maakt en elkaar de ruimte geeft om te ondernemen. Daar werken wij aan.’

De uitdagingen van de toekomst, met de lessen uit het verleden in het achterhoofd, vormden de rode draad van de paneldiscussies in het Boerenbondsmuseum en later die middag in theater De Eendracht. ZLTO-leden kregen van Akyol vragen over verschillende thema’s op zich afgevuurd. Maar hoe divers en lastig de uitdagingen ook zijn, het draait volgens hen vooral om één ding: samenwerken. ‘Samen is het sleutelwoord’, had de dagvoorzitter dan ook al snel de kern te pakken.

Brok in de keel

Respect voor boeren en tuinders is daarbij onontbeerlijk. Melkveehouder Bert van Zeelst uit Hedel vindt dat het daar nog weleens aan ontbreekt en verpakte zijn noodkreet in een gedicht dat twee jonge muzikanten ten gehore brachten. Het zorgde, onder toeziend oog van cabaretier Mark van de Veerdonk die NCB-oprichter Pater van den Elsen vertolkte, voor een moment van bezinning en een brok in de keel.