Lees verder
Hoom en Energie Samen gaan verder als één organisatie. De leden van beide coöperaties hebben groen licht gegeven voor de fusie. André Jurjus, voorzitter van Energie Samen: "We zijn ontzettend blij dat Energie Samen en Hoom verder gaan als één coöperatie. Samen kunnen we een nog grotere impact maken in de energietransitie en meer waarde bieden aan onze leden. Samen zijn wij er voor alle energiecoöperaties en burgerinitiatieven die zich inzetten voor een duurzame buurt."

De fusie tussen Hoom en Energie Samen is logisch gezien de vergelijkbare missies: het versterken van de energietransitie van onderop, en het sterk overlappende ledenbestand. Ook biedt de fusie betere mogelijkheden om de door Hoom ontwikkelde kennis en tools verder te ontwikkelen voor de gezamenlijke doelgroep. Bijvoorbeeld het Hoomdossier waarmee huishoudens eenvoudig energiebesparende maatregelen op maat kunnen inventariseren, en diverse leertrajecten om op buurtniveau met energiebesparing aan de slag te gaan. Energie Samen is de landelijke koepel en belangenorganisatie van energiecoöperaties. Hoom is de landelijke coöperatie die op lokaal niveau bewoners en gemeenten helpt om met elkaar woningen te verduurzamen.

Buurtwarmte en Hoom verbinden wijk en individu

De fusie geeft de samenwerking tussen Hoom en Energie Samen een boost. Samen bereiken zij energiecoöperaties en bewonersinitiatieven verspreid over het hele land. Hoom en Energie Samen, met de dienst Buurtwarmte, verbinden wijk en bewoner vanuit een coöperatieve manier van werken aan de lokale warmtetransitie. Rachad Ghaddoura, directeur Hoom: “De expertise van Hoom richt zich met name op hoe je bewoners kunt motiveren en ondersteunen in de hele reis van het verduurzamen van de woning. Goede voorbeelden, inspiratie en hulp uit de eigen omgeving vergroten het enthousiasme en vertrouwen bij bewoners om stappen te zetten, bijvoorbeeld met een isolatieactie. Dit sluit volledig aan bij de wijkprocessen die Buurtwarmte ondersteunt. Samen kunnen we de energietransitie in wijken nog beter helpen organiseren.”

Bewoners en buurt samen

Hoom en Buurtwarmte ondersteunen zowel individuele bewoners als initiatieven van buurtgenoten bij het werken aan oplossingen voor energiebesparing en duurzame warmte. Denk daarbij aan tools voor het opzetten van een wijkaanpak, het registreren van deelnemers, inzicht in de verduurzamingskansen in de wijk en inzicht in de vragen van bewoners. Kirsten Notten, directeur Buurtwarmte: “Samen bieden we een volledig aanbod voor een coöperatieve aanpak om iedere wijk in Nederland te ondersteunen richting aardgasvrij.”