Lees verder
Ondanks de zeer onrustige marktomstandigheden heeft coöperatie AgruniekRijnvallei (AR) een flinke omzetstijging weten te realiseren. In het eerste halfjaar van 2022 heeft AR 8,6% meer mengvoer verkocht dan in het eerste halfjaar van 2021.

Ook de drie andere pijlers van AR (plant, op- en overslag en winkels) zetten een goed resultaat neer en draaien boven begroting.

Groei in krimpende markt

Zowel bij pluimveevarkens en rundvee als bij paarden was in het eerste halfjaar van 2022 een opmerkelijke groei in de voeromzet te zien. Ondanks de krimpende markt mocht AR in alle sectoren veel nieuwe klanten verwelkomen. De coöperatie kon hierdoor autonoom groeien en een positieve voeromzetontwikkeling realiseren. Algemeen directeur Arjen van Nuland: “In deze roerige tijden hebben agrarische ondernemers behoefte aan een betrouwbare, solide partner. We doen er alles aan om als AR die partner te zijn. Dit doen we door dicht bij het boerenerf te blijven, te anticiperen op de ontwikkelingen in de markt en door tijdig goede voorraden aan te leggen.”

Verwerkt dierlijk eiwit

Dat AR dicht op de markt zit bewijst de introductie van verwerkt dierlijk eiwit in het voer. AR heeft als eerste mengvoederbedrijf in West-Europa deze waardevolle grondstof verwerkt in haar pluimveevoer. Inmiddels wordt het zowel in de reguliere als in de biologische voeders toegepast. Naast de kostprijsbesparing levert dit hoogwaardige eiwit een kwaliteitsslag op en is het een eersteklas sojavervanger. Doordat AR in een vroeg stadium deze kans zag, kon het productieproces tijdig aangepast worden. Via de gespecialiseerde productielocaties kan het in reguliere en biologische voeders verwerkt worden, zowel voor pluimvee als voor varkens. De beschikbaarheid van dierlijk eiwit zal naar verwachting verder toenemen zodat het voordeel verder oploopt.

Uitbesteden deel productie aan Vitelia

Door de sterk groeiende voeromzet heeft AR de maximale productiecapaciteit van de mengvoeders bereikt. Een deel van de productie wordt daarom uitbesteed aan coöperatie Vitelia. Mark Ipema, operationeel directeur AR: “We wilden geen concessies doen aan de voerkwaliteit. In Vitelia hebben we een goede partner gevonden waarbij de door ons gehanteerde korreldiameter, ingrediënten en korrelkwaliteit geborgd zijn.”

Voorraadbeheer grondstoffen

In de turbulente grondstoffenmarkt is het op voorraad houden van de essentiële grondstoffen een topprioriteit voor AR. Mede door haar goede inkoopposities kon AR de stijging van de grondstoffenprijzen enigszins opvangen. Johan Schuttert: “Doordat we aan het begin van het jaar een grote voorraad grondstoffen en kunstmest hadden aangelegd, konden we relatief scherpe prijzen van zowel voeders als kunstmest hanteren.”

IJzeren voorraad biologisch

Dat goed voorraadbeheer essentieel is, heeft de biologische grondstoffenmarkt laten zien. AR houdt een ijzeren voorraad aan om bij problemen met de aanvoer het voer te kunnen blijven leveren. In het afgelopen half jaar is het nut hiervan bewezen: grondstoffen die niet geleverd werden, leveranciers die failliet gingen en partijen die afgekeurd werden, het kwam allemaal voor. Ondanks deze hectiek is de omzet in biologisch voer opnieuw fors gestegen met ruim 10%.