Lees verder
Folkert Baarsma, eigenaar van Fryske Bakkerij Baarsma in Boornbergum, is op 13 juni gekozen tot voorzitter van de regio Beko Noord. Daarmee neemt Folkert namens zijn regio zitting in het hoofdbestuur van Beko Coöperatie. “Ik vind het interessant en leerzaam en ik kijk er erg naar uit”, aldus Folkert.

Vakjury’s moeten over het algemeen niet zoveel hebben van de typisch Friese Oranjekoek van Fryske Bakkerij Baarsma uit Boornbergum. “Dat komt waarschijnlijk door de stukjes anijs in de koek. Maar onze klanten zijn er dol op! En daar gaat het toch maar om”, lacht Folkert Baarsma.

Aan het einde van 2018 neemt Folkert samen met zijn vrouw Anke het bakkersbedrijf van zijn ouders over. Die namen in 1979 een bakkerij in Drachten over en verhuisden het bedrijf in 1997 naar Boornbergum. “Ik heb altijd geweten dat ik graag in hun voetsporen wilde treden”, vertelt Folkert. “Maar ik wist niet zeker of er bestaansrecht zou blijven voor een dergelijke dorpsbakkerij met één winkel. Daarom heb ik voor de zekerheid niet voor een bakkersopleiding gekozen, maar een studie Levensmiddelentechnologie gedaan. Zo zou ik altijd iets achter de hand hebben. Het bakkersvak heb ik in de praktijk geleerd.”

Overnametraject

Al tien jaar voor de definitieve overname stapt Folkert in het bedrijf. Samen met zijn ouders bepaalt hij een koers voor de bakkerij, die hij nog altijd volgt. “Mijn moeder is in 2016 overleden en mijn vader is sinds haar ziekbed steeds iets verder gaan afbouwen. De overname is op die manier heel natuurlijk verlopen: mijn vader deed geleidelijk aan wat stapjes terug, maar behield door zijn werkzaamheden toch iets van ritme en regelmaat. Eind 2018 vond hij het prima om te stoppen. Hij woont bij ons achter, vlak naast de zaak, dus hij loopt nog regelmatig even binnen. Maar als hem iets niet zint, zegt hij dat alleen nog tegen mij en niet meer tegen onze medewerkers.”

Ontbijtservice

Grote koerswijzigingen heeft Folkert niet voor ogen nu hij aan het roer staat. “Al voor corona hebben wij een ontbijtservice en een saucijzenbroodjesservice in het leven geroepen. Op Moederdag bezorgden wij de afgelopen jaren wel meer dan honderd ontbijtjes. Maar je kunt ze voor iedere dag bestellen. En onze saucijzenbroodjes kun je tot een uur voor bezorgen nog bestellen via telefoon of website: we leveren ze warm bij bedrijven af. En zie zo’n traktatie maar eens te weerstaan rond het middaguur!”

Zo’n tachtig procent van de omzet loopt via de enige winkel en Folkert vindt dat een plezierige manier van ondernemen. “Heel groot groeien is niet mijn ambitie. Het gaat mooi zoals het gaat.”

Beko-bedrijven betrouwbare partner

Ook wat leveranciers betreft streeft Folkert niet naar grote veranderingen. “We doen al zaken met de diverse Beko-bedrijven zolang ik mij kan herinneren. Ik weet niet beter! En we zijn van dusdanig kleine omvang dat shoppen vaak niet echt loont. Bovendien kunnen we bij Beko Groothandel alles krijgen wat we nodig hebben. Beko Techniek verzorgt het onderhoud van de machines en Beko Advies helpt ons nu en dan op managementgebied. Ik ben ook aangesloten bij hun Marketing Product Groepen.” 

Bakkerij Baarsma ziet de Beko-bedrijven dus als een betrouwbare partner. Is dat ook de reden dat Folkert wilde toetreden tot het hoofdbestuur? “Vier jaar geleden ben ik in de ledenraad gekomen, omdat ze daarvoor moeilijk mensen konden vinden. Daar bleek ik de materie heel interessant te vinden. Ik leer er ook zelf veel van. Daarom heb ik gereageerd op de vacature waarin werd gevraagd om een voorzitter van de regio Beko Noord, die tegelijkertijd zitting neemt in het hoofdbestuur. Ik heb goed personeel in dienst, dat ik zelf heb opgeleid en aan wie ik wel wat durf over te laten. Mijn kinderen zijn inmiddels wat groter. Als ik zoiets bestuurlijks wil doen, is nu het juiste moment.” 

Leerzaam

Folkert vindt het interessant om mee te kijken naar en mee te denken over een grote organisatie als Beko Coöperatie. “Het is allemaal veel groter dan in mijn bedrijf. Tegelijkertijd zie ik heel veel parallellen. Dat maakt het interessant. Aan het begin van de coronatijd moesten de Beko-bedrijven bijvoorbeeld razendsnel schakelen: personeel tot kalmte manen en ook terugschalen, omdat we niet wisten wat er nog zou komen. Toen er vervolgens een periode bleek aan te breken waarin het wel twee jaar lang kerst leek in de Nederlandse bakkerij, heeft de Beko-organisatie zeer snel weer opgeschaald. Ik kijk daar met verbazing en bewondering naar en het is beslist leerzaam om dat soort bedrijfsvoering van dichtbij mee te maken. Ook al gaat het bij mij minder groots, ik steek er altijd wat van op.”

Folkert zit in het hoofdbestuur met drie andere leden (Aike Hilvers, Luc van den Burgt en Chris Vreugdenhil) en coöperatiedirecteur Marquerithe Verheul. “Samen kijken we of alles goed gaat, of er voldoende geld wordt verdiend en of iedereen wakker blijft”, vat Folkert zijn taak als bestuurslid samen. Persoonlijke ambities heeft hij op dit moment nog niet binnen het bestuur. “Eerst wil ik kennisnemen van alle dossiers en zien wat er zoal tijdens de vergaderingen op tafel komt. Daar heb ik waarschijnlijk wel even de tijd voor nodig. Daarna hoop ik actief te kunnen bijdragen aan de rol die Beko Coöperatie in de branche heeft. De organisatie en de Beko-bedrijven komen altijd overal naar voren als partner van de bakkerij. En daar zijn ze natuurlijk ook groot mee geworden: van de bakkers, voor de bakkers. Ik ben er heel trots op dat ik daaraan mijn steentje mag gaan bijdragen.”