Lees verder
Voorbeelden uit Denemarken laten zien dat de warmtetransitie enorm versneld wordt als gemeenten en coöperaties ondersteund worden bij de financiële, technische, administratieve of juridische vragen die er zijn als ze een warmtenet willen ontwikkelen of exploiteren.

Om die behoefte in te vullen en de noodzakelijke transitie te versnellen richt Energie Samen tezamen met acht coöperaties binnenkort een maatschappelijk dienstenbedrijf op. Ondersteund door dit dienstenbedrijf zijn straks ook kleinere of startende coöperaties een stevige partner voor gemeenten die werken aan een warmtenet.  

Op vrijdag 23 september 2022 organiseerden Energie Samen, Grunneger Power, Ketelhuis Amsterdam, EBO Consult (uit Denemarken) en Klimaatverbond Nederland in Groningen een conferentie voor overheden en energiecoöperaties over samenwerking in een maatschappelijk warmtebedrijf. Daarbij werden inspirerende voorbeelden uit Denemarken, Amsterdam en Groningen gedeeld. In een paneldiscussie en inhoudelijke workshops kregen de deelnemers een goed beeld van de uitdagingen en kansen die er liggen in de samenwerking tussen overheid en coöperaties. De bouwstenen in die samenwerking werden daarna samen in kaart gebracht. De komende maanden gaan Energie Samen en coöperaties Grunneger Power, Ketelhuis WG, Om Nieuwe Energie, Energie van Ons, Warmtebedrijf Muiderberg, Zutphen Energie, Energie Samen Rivierenland en Windunie met deze bouwstenen aan de slag om te komen tot een helder businessplan voor het maatschappelijke dienstenbedrijf zodat gemeenten en energiecoöperaties op termijn het dienstenbedrijf kunnen inschakelen en samen aan de slag kunnen.