Lees verder
De jaarlijkse Global Dairy Top 20 van Rabobank is verschenen; het overzicht van 's werelds grootste zuivelondernemingen. Het Zwitserse Nestlé domineert de lijst met een omzet van 20,6 miljard euro, gevolgd door de Franse ondernemingen Lactalis en Danone. De vier plaatsen na de ongewijzigde top 3 worden ingenomen door zuivelcoöperaties waaronder het Nederlandse FrieslandCampina.

Het Nieuw-Zeelandse Fonterra was in 2018 de grootste zuivelcoöperatie met een omzet van € 12,1 miljard. Op de voet gevolgd door FrieslandCampina (€ 11,6 miljard), Dairy Farmers of America uit de Verenigde Staten en de Deens/Zweedse coöperatie Arla Foods. DMK, de grootste zuivelcoöperatie van Duitsland waarvan DOC Kaas mede-eigenaar is, staat 13e in het overzicht. De grootste zuivelcoöperatie in Frankrijk, Sodiaal, staat als 15e genoteerd.

Voor het derde jaar op rij kent de door RaboResearch samengestelde Top 20 geen nieuwkomers. Wel zijn er onderlinge verschuivingen in de lijst. Naast de al genoemde landen omvat het overzicht ook zuivelondernemingen uit China, Canada en Japan. Namens Nederland is ook Unilever vertegenwoordigd in de lijst met een zuivelomzet van naar schatting € 5,7 miljard.