Lees verder
Vorige week heeft de Volkskrant een interessant artikel gepubliceerd over een van onze leden CONO Kaasmakers. Hier een gedeelte uit dit artikel.
Volkskrant - Pieter Hotse Smit

Midden in de Beemster maakt een boerencoöperatie al bijna 120 jaar kaas. Vanuit Noord-Holland gaan tientallen varianten van Cono Kaasmakers de wereld over. ‘We zijn merkenbouwers.’

‘De groenste kaasmakerij ter wereld’, daar wilde de Volkskrant wel eens een kijkje nemen. Want hoe word je dit? En wie meet dat eigenlijk? En op basis van welke cijfers?

Aangekomen bij Cono Kaasmakers, de boerencoöperatie in de Beemster met de groenste-claim op haar website, is directievoorzitter Wim Betten even overvraagd. ‘Met getallen houd ik me absoluut niet bezig’, zegt de opgewekte Fries. ‘Maar we hebben een duurzaamheidsmanager die dat allemaal weet. Ik vraag Grietsje er zo wel even bij.’

Eerst een ronde door ‘de kaasmakerij’; de uitgestrekte, bekroonde rechthoek die met zeven meter hoogte netjes onder de boomtoppen van de Beemstervlakte blijft. Het bedrijf beslaat 15 duizend vierkante meter en is zorgvuldig ingepast in het Unesco Werelderfgoed – de status die de begin zeventiende eeuw drooggelegde Beemsterpolder sinds 1999 heeft.