Lees verder
De Graanrepubliek is officieel geopend door burgemeester Cora-Yfke Sikkema.

De Graanrepubliek is gevestigd in de Oude Remise, een voormalige locomotiefloods uit 1876 van de Staatsspoorwegen aan de Oudezijl in Bad Nieuweschans. De loods herbergde acht locomotieven. In 1948 werd het gebouw, na 13 jaar buiten gebruik te zijn geweest, in gebruik genomen door de GADO (Groninger Autobusdienst Onderneming). Later werd het door de Noordelijke Graanhandel gebruikt als opslagplaats voor graan.

De Graanrepubliek is een coöperatie van 34 boeren, makers en ondernemers. In de oude remise werken ze hard aan het bereiken van een ultiem doel: het verbeteren van het voedselsysteem voor de allerbeste smaak van hun producten. Op deze plek wordt onder andere brood, muesli, pasta, vegan snacks, bier, whisky en jenever gemaakt. Ook werkt men samen met diverse onderwijsinstellingen. Directeur is Niels Grootenboer.

Het pand is aan de binnenkant verbouwd en ziet er weer uit zoals het vroeger was: een grote ruimte waarin locomotieven werden onderhouden en opgeknapt. Hieraan is ruim twee jaar gewerkt. Initiatiefnemer was toen Peter Brul. Ook is de naastgelegen haven aangekocht.