Lees verder
Op de website van NCR-lid Beko staat een mooi portret van Coöperatiedirecteur Marquerithe Verheul. Zij vertelt over haar dynamische dubbelrol als verbindende schakel tussen alle partijen binnen Beko.
Linda van 't Land

Marquerithe Verheul komt in 2015 in dienst bij Beko als directeur van Beko Advies. Twee jaar later wordt ze aangesteld als coöperatiedirecteur en treedt in die hoedanigheid tegelijkertijd ook toe tot het hoofdbestuur van Beko Coöperatie. Deze dynamische dubbelrol maakt dat Marquerithe de verbindende schakel tussen alle partijen binnen Beko vormt, wat de organisatie als geheel wendbaarder heeft gemaakt.

“Mijn functie als coöperatiedirecteur was nieuw en is destijds in het leven geroepen met een horizontaal en een verticaal doel”, legt Marquerithe uit. “Het horizontale doel is meer synergie te laten ontstaan tussen de verschillende Beko-bedrijven: Beko Advies, Beko Groothandel, Beko Techniek, Beko Verpakkingen en Stolp International. Voor al die bedrijven gelden immers veel overkoepelende zaken, die je met één eindverantwoordelijke beter op elkaar kunt afstemmen zodat je snel beslissingen kunt nemen. Het verticale doel houdt in dat we sneller wilden kunnen schakelen tussen het hoofdbestuur, de ledenraad, de Raad van Commissarissen en de MT’s van de Beko-bedrijven. Doordat ik bij veel overleggen zit, zijn de lijnen aanzienlijk korter geworden.”

Directeur van Beko Coöperatie

Als coöperatiedirecteur is Marquerithe verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vijf Beko-bedrijven en de coöperatie zelf. “Beko Coöperatie is een vereniging met verschillende bedrijven”, legt Marquerithe uit. “Ieder bedrijf heeft zijn eigen management, maar ik ben vanuit Beko Coöperatie directeur van alle Beko-bedrijven. De coöperatie is het moederbedrijf, waar we overkoepelende zaken organiseren. Op ons kantoor in Veghel werken naast mij twee medewerkers, die dagelijks bezig zijn met het besturen van de organisatie. Hier huist bijvoorbeeld ons secretariaat, waar de ledenadministratie wordt bijgehouden, activiteiten voor leden worden georganiseerd en alle financiële, juridische en fiscale zaken Beko-breed worden geregeld. Daarnaast hebben we een team van IT-specialisten, die het netwerk, onze informatiesystemen en al onze benodigde computerprogramma’s operationeel houden. Overigens zijn in het pand in Veghel niet alleen Beko Coöperatie, maar ook Beko Advies, Beko Verpakkingen en het distributiecentrum Zuid van Beko Groothandel gehuisvest. Recent is daar een magazijn bijgebouwd o.a. voor de opslag van verpakkingen. Het is een multifunctioneel gebouw dus, waar sinds kort op de gevel het logo prijkt: ‘Beko – Totaalpartner in Business’.”

Vanuit haar rol als coöperatiedirecteur zet Marquerithe zich niet alleen in voor alle afzonderlijke leden, maar ook voor branchebrede projecten. “Wij staan voor het belang van onze zestienhonderd leden en dat betekent dat wij een verantwoordelijkheid voelen voor het welzijn van de gehele sector. Daarom delen wij onze kennis en expertise en participeren in projecten, waarmee we de branche kunnen versterken. Denk bijvoorbeeld aan het Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking, waarin we met een aantal partijen gezamenlijk optrekken om de branche als geheel sterker te maken en de continuïteit van de sector te waarborgen.”