Lees verder
MILSBEEK - CNC Holding in Milsbeek, een van de grootste leveranciers van compost en dekaarde voor de teelt van champignons, komt in de verkoop. De huidige eigenaar, een coöperatie van bijna alle champignonkwekers in Nederland, houdt op te bestaan.

,,Driekwart van de leden heeft ingestemd met de verkoop en ontbinding van de coöperatie’’, zegt Maurice Koppen, voorzitter van de Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging (CNC). Dat besluit is volgens Koppen niet zomaar genomen. ,,We zijn in 2018 al begonnen met nadenken over de toekomst van de coöperatie. Het ledenaantal neemt rap af. We hebben er nog 103. Niet iedereen is nog actief als champignonkweker, maar heeft nog wel geld in de coöperatie zitten.’’

Nieuwe fabriek

CNC is in 1953 als initiatief van acht champignonkwekers in Noord-Limburg opgericht. De coöperatie kreeg een steeds belangrijkere rol in de champignonsector op het gebied van afzet, onderzoek, onderwijs, voorlichting en milieu-aangelegenheden.

De coöperatie zette een bedrijf op om zelf grondstoffen te produceren. Dat bedrijf waarvan de hoofdvestiging in Milsbeek zit, is inmiddels een wereldspeler en heeft zes vestigingen in Nederland en Polen. In 2018 vierde CNC nog feest toen koning Willem-Alexander een nieuwe fabriek in Milsbeek kwam openen. Met die fabriek was een investering van 22 miljoen euro gemoeid. Hoeveel mensen er nu werken?,,Het gaat om 332 voltijds-aanstellingen’’, zegt Koppen.

Ooit was het bedrijf in handen van honderden champignonkwekers, grotendeels gevestigd in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Nu champignonsector het zwaar heeft, zijn dat er steeds minder.  Ko Hooijmans, voorzitter van de vakgroep Paddenstoelen van LTO-Nederland deed een jaar geleden al een noodkreet. De prijs voor de champignon is te laag met als gevolg dat de telers nauwelijks rendement hebben. Steeds meer sluiten hun deuren. Al zijn de bedrijven die over blijven wel groter, zegt Koppen.

Zakelijk besluit

,,Doordat wij steeds minder leden hebben, komt de bestuurbaarheid van CNC in het gedrang’’, zegt Koppen. ,,Andere coöperaties in Nederland, zoals Friesland Campina, hebben honderden en soms zelfs duizenden leden.  Dat halen wij al lang niet meer. En dus hebben wij een zakelijk besluit genomen. In het belang van het bedrijf en de werknemers die ook gebaat zijn bij continuïteit.’’

De coöperatie gaat nu op zoek naar wat Koppen ‘een passende koper’ noemt.