Lees verder
Thijs Hermans is sinds dit jaar lid van de Ledenraad. Samen met Bianca van Eijk en Joyce Lansbergen richtte hij de Jongerenraad op. “Laten we als leden eens heel diep in de spiegel kijken. Wie willen we nu zijn als coöperatie?”

Als lid de coöperatie heb je rechten, maar je hebt ook plichten. Ik zie het als een belangrijke taak om actief aan onze coöperatie bij te dragen. Samen maken we Royal FloraHolland. En samen houden we onze coöperatie sterk. Ieders stem en inzet is daar hard voor nodig.

Koersbepalend voor iedere onderneming…

In het dagelijks leven werk ik als algemeen directeur bij plantenkwekerij P. van Geest. Een prachtig familiebedrijf. Extra interessant is het dat wij ons zowel op sierteelt als op groenteplanten richten. Twee sectoren die veel van elkaar kunnen leren.
Regelmatig kijken ik en de rest van het team eens goed in de spiegel. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? Zijn we tevreden met de kant die we opgaan, of is bijsturen nodig?

Dat regelmatig in de spiegel kijken, is hard nodig voor elke ondernemer en onderneming. Het zorgt voor binding: iedereen die voor het bedrijf werkt weet waarvoor hij het doet. Het zorgt ervoor dat het bedrijf aan blijft sluiten bij de dagelijkse realiteit. En dat de bijbehorende strategie en stip op de horizon in dezelfde lijn liggen.

….en onmisbaar voor de coöperatie

Die spiegel ontbreekt soms bij Royal FloraHolland. En dan heb ik het niet over het bedrijf, maar over de coöperatie. We zijn met een grote groep leden, en daar ben ik enorm trots op. De diversiteit tussen de leden is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Het lidmaatschapsmodel waar jaren geleden voor gekozen is, sluit voor sommige leden niet meer goed aan. One size fits all is allang niet meer van deze tijd. De manier waarop onze coöperatie honderd jaar geleden gestart is, matcht niet meer bij onze nu zeer snel veranderende wereld. En dat merk je ook aan initiatieven zoals OFA en Florinee. Voor sommige leden gaan veranderingen te snel, voor anderen gaan ze juist te langzaam. Wat is daarvoor de oplossing?

Mijn antwoord is: laten we als leden eens heel diep in de spiegel kijken. Onszelf de vraag stellen: wie willen we nu zijn als coöperatie? Waar willen we naartoe? En welke spelregels horen daarbij? Precies zoals we dat met onze bedrijven doen. De buitenwereld verandert. Onze klanten veranderen. Wat voor soort coöperatie past daarbij?

Sterke marktplaats voor de komende 100 jaar

Nu ik lid ben van de Ledenraad, is dit waar ik me hard voor ga maken. Dat we daadwerkelijk in gesprek gaan met onze leden. Dat we de visie en missie waar we nu voor staan, goed tegen het licht houden. Door constructief met elkaar in dialoog en discussie te gaan. Door in plaats van te schoppen of het lidmaatschap op te zeggen te kijken naar wat ons wél bij elkaar brengt. En hoe we die gemene deler maximaal kunnen benutten.

De plantenkwekerij waarvan ik directeur ben, mag je rustig onder de grote kwekers scharen. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik me ook wel eens die vraag heb gesteld: de tarievenstructuur, de dienstverlening van Royal FloraHolland – past die nog wel bij ons? Wat zijn mijn voordelen om lid en daarmee eigenaar te zijn van Royal FloraHolland? Soms zijn we meer kwijt dan het ons oplevert.

En tóch ben en blijf ik overtuigd lid van de coöperatie. Ik zie het belang van een sterke marktplaats. Een plek waar we zo efficiënt mogelijk onze producten kunnen vermarkten. Maar ik geloof wel dat we er hard voor moeten werken. Door in die spiegel te kijken. En de coöperatie te helpen mee te bewegen met wat in deze tijd nodig is. Onze koninklijke coöperatie gaat al meer dan 100 jaar mee en ik geloof oprecht in een toekomstbestendige coöperatie voor de komende 100 jaar. Het is de investering waard.