Lees verder
De toekomst van onze coöperatie? Dat zijn wij, de jongeren! Letterlijk. Maar hoe vinden we onze positie in de sierteeltsector en binnen de coöperatie? En hoe laten we onze stemmen horen? Door ons te verenigen. Daar is de Jongerenraad voor. Jongerenraadslid Bianca van Eijk vertelt er in deze column meer over en doet de oproep: "Kom op, sluit je aan!"

De Jongerenraad bestaat nu ruim vijf jaar. Inmiddels vormen we een mooi netwerk van jonge kwekers. We inspireren elkaar met events over belangrijke thema’s, zoals leiderschap, bedrijfsopvolging en marketing. We informeren elkaar via Whatsapp en nieuwsbrieven over actuele thema’s en we gaan regelmatig in gesprek met directie en Raad van Commissarissen.

Dat maakt lid zijn van de Jongerenraad voor mij super leerzaam. Ik leer de coöperatie van binnenuit kennen. Als er iets speelt, weet ik bij wie ik terecht kan. En dat is natuurlijk heel prettig. Daarnaast is het een laagdrempelige manier om kennis te maken met een actieve rol binnen de coöperatie. Er is geen vaste agenda, en dus veel vrijheid.

In hetzelfde schuitje

Samen bepalen we de onderwerpen voor themasessies. Dat doen we op basis van input van onze achterbannen. En dat is ook weer een voorbeeld wat het lid zijn van de Jongerenraad zo leuk maakt. Het directe contact met collega-kwekers die in hetzelfde schuitje zitten, van dezelfde generatie zijn. Als er iets is, sturen ze me gewoon een appje, en ik ga ermee aan de slag. Zo’n netwerk heb ik mijn leven lang plezier van.

Niet iedere jongere hoeft lid te zijn van de Jongerenraad om betrokken te zijn. Je kunt je via jongerenraad@royalfloraholland.com al aanmelden voor de Appgroep en nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van wat er speelt. En je kunt mij en de andere leden snel bereiken voor vragen en suggesties.

Sluit je aan

Kunnen we nu tevreden achterover leunen? Het antwoord is NEE. We bereiken als Jongerenraad nog lang niet alle kwekers tot ongeveer 35 jaar. En dat is jammer. Zo divers als onze coöperatie is, zo divers is ook de groep jongeren die daarbij hoort. En juist door zoveel mogelijk mensen te betrekken, maken we onze impact groter. Krijgen we een beter beeld van wat er onder andere jongeren speelt. Dan kunnen we daar beter met themasessies op ingaan. En kunnen we de Ledenraad en directie ook beter voorzien van onze ideeën én zorgen.

Ons geluid laten horen

Waar we ons het komende jaar nog meer hard voor maken? Dat is nog meer impact maken als Jongerenraad. Bij belangrijke besluitvorming willen we eerder betrokken worden. Nu praten we al met Ledenraad, directie en Raad van Commissarissen. Iedereen luistert naar ons en er is begrip. Alleen zijn besluiten vaak al wel genomen. Het is lastig om dan nog echt je punt te maken. Kortom: in de organisatie moeten we nog beter zichtbaar worden. Zodat de organisatie niet meer om ons heen kan. Want verdorie, wij zijn de toekomst. Dan moeten we daar toch ook serieus over mee kunnen denken en praten, onafhankelijk van kwekers met andere belangen? Om die impact te maken, hebben we jou nodig. Dus meld je aan en doe mee!