Lees verder
De bestuurders van Agrifirm, Cosun, FrieslandCampina, Royal Avebe, LTO Noord en Rabobank ondertekenden vorige week het Fascinating manifest ‘Samen investeren in duurzaam geproduceerde voeding’. Johan Remkes van het Nationaal Programma Groningen nam het manifest in ontvangst.

Tjeerd Jongsma, directeur Fascinating, overhandigde namens alle partijen het manifest ‘Samen investeren in duurzaam geproduceerde voeding’ aan voorzitter Johan Remkes van het Nationaal Programma Groningen. Jongsma: “Hij was onder de indruk van de gezamenlijkheid en het commitment van alle partijen om nieuw perspectief voor de agrifoodsector te bieden. Geweldig dat alle partijen nu hun handtekening zetten onder een vervolg en we samen optrekken in deze landbouw en voedingstransitie. Samenwerken aan een gezamenlijke visie is wat de sector nodig heeft!”

Regiovoorzitter Trienke Elshof: “De inzet is een landbouw die in alle opzichten gezond is: een gezonde bodem, gezonde natuur, gezonde producten en een gezond rendement. Daarbij zit de consument te wachten op eiwitrijke producten, maar het produceren daarvan is een ingrijpende transitie. Fascinating biedt daarvoor een mooi innovatieplatform dat stappen zet naar een duurzame landbouw en een toekomstbestendig verdienvermogen. En dat is waar onze achterban naar toe wil.”

Kennis delen, experimenteren en leren

Binnen Fascinating wordt geëxperimenteerd met regeneratieve landbouw, de teelt van nieuwe eiwitgewassen, onderzoek naar gezonde voedingsstoffen en het verwerken van reststromen. Vanuit de coöperaties zijn inmiddels ongeveer 35 boeren en telers binnen verschillende projecten al bezig met experimenten die bijdragen aan duurzame landbouw en een toekomstbestendig verdienvermogen.

Eind 2020 is het open innovatieprogramma Fascinating opgericht in Groningen. Een platform waarin (landbouw)bedrijven, organisaties en kennisinstellingen zoals LTO Noord, de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG samenwerken aan de landbouw- en voedingssector van de toekomst.