Lees verder
Bert Jansen vertrekt volgend jaar bij Avebe. Dat heeft de bestuursvoorzitter aangegeven tijdens de bekendmaking van de prestatieprijs van het zetmeelconcern. „Na dertien jaar wordt het tijd voor een ander”, zegt hij over zijn vertrek.

Het waren roerige tijden toen Jansen in 2008 bij Avebe aantrad als bestuursvoorzitter. Met de wetenschap dat na 2011 de subsidies zouden eindigen, had een deel van de leden geen vertrouwen meer in het bedrijf en wilde van zijn aandelen af. Deze werden zelfs op Marktplaats te koop aangeboden. In 2008 lag de prestatieprijs op 49 euro, een dieptepunt. Met de komst van Jansen keerde het tij. Onder zijn leiding werd de Avebe-strategie Binden & Bouwen geïntroduceerd, een strategie die is gericht op het creëren van optimale toegevoegde waarde. Waar tot nu toe de productie van zetmeel centraal stond, richtte Jansen zich meer op het toevoegen van waarde aan het eigen zetmeel. Hierdoor werd Avebe minder afhankelijk van de internationale prijs voor het bulkproduct zetmeel.

Koers naar boven

Jansen zette Avebe weer op de kaart. Onder zijn leiding zette Avebe de koers naar boven. De prestatieprijs pakte diezelfde lijn en bleef boven de € 75 per ton uitkomen. Absoluut record was het boekjaar 2018/2019 waarin een prestatieprijs van € 96,63 werd behaald. Afgelopen boekjaar (2019/2020) zette het concern een prestatieprijs van € 96,15 neer.

Volgens Jansen is zijn functie bij Avebe „de leukste baan die ik ooit heb gehad”. Dit is vooral te danken aan de dynamiek binnen het bedrijf. „Er is zoveel te doen. We komen van zo ver en dan is het mooi om te zien waar we nu staan. Met een prestatieprijs die voortdurend omhoog is gegaan.”

Campina

Voor Avebe was Jansen lid van de hoofddirectie van Campina. Daarvoor heeft hij gewerkt bij Philips, AkzoNobel en Douwe Egberts/Sara Lee. Van 2013 tot 2015 was Jansen tevens commissaris bij The Greenery.

De zoektocht naar een opvolger is in gang gezet.