Lees verder
Op 3 april is de aardappelcoöperatie Agrico haar 50-jarig jubileum feestelijk gestart. Het hele jaar zal Agrico verschillende evenementen organiseren voor telers, leden, afnemers en medewerkers. Bij al deze festiviteiten staat het thema ‘With heart and soil. Committed to the next generation’ centraal.

De passie voor de aardappel vormde 50 jaar geleden de basis voor het ontstaan van coöperatie Agrico. Op 2 april 1973 is Agrico ontstaan uit een fusie van drie coöperaties; het Groninger Pootaardappel- en Zaaizaadverkoopbureau (PZVB), de Coöperatieve Drentse Telersvereniging G.A. (DTV) en de Coöperatieve Producenten- en Handelsvereniging voor Akkerbouwgewassen G.A. Zuiderzeepolders. Met diverse dochterondernemingen wereldwijd is Agrico inmiddels uitgegroeid tot een serieuze wereldspeler. 

With heart and soil

De wereld is inmiddels Agrico’s akker. De aardappelen die hier in Nederland bij de Agrico-telers uit de grond komen, gaan elders in de wereld weer de grond in om tot volledige groei te komen. De aarde verbindt ons allemaal en daar zijn we zuinig op. De aardappel past daar uitstekend bij, want met de aardappel kun je op een relatief klein areaal, met een lage waterbehoefte, toch een hoge opbrengst en hoge voedingswaarde realiseren. Vol passie draagt Agrico bij aan voedselzekerheid voor een groeiende wereldbevolking. Voor deze missie heeft Agrico zich dan ook de afgelopen 50 jaar ‘With heart and soil’ ingezet.  “Wereldwijd blijft Agrico continu bezig om  aardappelwaardeketens te creëren en te verduurzamen. Om nu, maar ook in de toekomst te kunnen voldoen aan de toenemende wereldwijde behoefte aan aardappelen”, zegt Jan van Hoogen, algemeen directeur van Agrico.

Committed to the next generation

Samen met de telers en het kweekwerk van Agrico Research heeft Agrico zich gericht op het ontwikkelen, telen en vermarkten van duurzame poot- en consumptieaardappelen die geschikt zijn voor klimaten en markten wereldwijd. Het aardappelhandelshuis heeft verschillende variëteiten ontwikkeld die worden geteeld en verkocht over de hele wereld.

Agrico loopt voorop in de ontwikkeling van nieuwe rassen, waarbij de focus niet alleen ligt op smaak, kwaliteit en opbrengst, maar bovenal op een duurzamere wereld voor de nieuwe generaties.   

Toekomstgericht

Jan van Hoogen kijkt met een positieve blik naar de toekomst. “De komende jaren gaat er veel veranderen in ons speelveld door EU-wetgeving. Hierbij zijn er grote uitdagingen voor onze telers om met deze wetgeving om te gaan. De nieuwe Next Generation rassen van Agrico zullen daar een grote rol in moeten gaan spelen, waarmee de uitdagingen kansen worden. Daarnaast zal ook de ‘next generation’, Mark Zuidhof, het stokje gaan overnemen van mij”, aldus Van Hoogen. Het gekozen thema voor Agrico’s 50e verjaardag ‘With heart and soil. Committed to the next generation’ laat zien dat Agrico ook echt toegewijd is aan de volgende generaties.