Lees verder
In 2019 bestaat NCR 85 jaar! Een jubileum waar zelfs geen officiële naam voor bestaat. Er zijn maar weinig organisaties die hierbij stil kunnen staan. In al deze jaren heeft de coöperatie haar bestaansrecht bewezen, en de coöperatie wordt door veel nieuwe initiatieven herontdekt. Met een aandeel van 18% in het BNP is de coöperatie ook in deze tijd erg actueel. We zijn trots dat we, samen met onze leden, nog steeds een belangrijke bijdrage leveren aan het stimuleren van coöperatief ondernemerschap in Nederland.

Hoe het begon

Op 28 februari 1934 werd de “Nationale Coöperatieve Raad” opgericht door zeven coöperatieve organisaties, zowel agrarisch georiënteerd als verbruikscoöperaties. De samenleving gunde de coöperatie in de crisisjaren destijds niet de bijzondere positie als verlengstuk van agrarische bedrijven. De coöperatie had al een goede concurrentiepositie en zou ook nog eens oneigenlijk profiteren van de landbouwsteunmaatregelen. De behoefte aan een overkoepelend orgaan dat vooral op landelijk niveau de gezamenlijke belangen van coöperaties kon behartigen nam toe. En met die opdracht ontstond NCR.

De NCR zou nog ruim dertig jaar moeten vechten voor de vrijheid van coöperaties om ongehinderd aan het economische verkeer deel te kunnen nemen.

Coöperaties in alle sectoren

Tussen 1970 en 2014 was NCR vooral een vereniging van coöperaties in de land- en tuinbouw en de financiële en verzekeringssector. Nederland staat bekend om zijn grote en succesvolle coöperaties, en om de voortschrijdende ontwikkeling van het coöperatieve model. De ondernemingsvorm coöperatie wordt nu gezien als een sympathieke en eigentijdse rechtsvorm. Ook door sectoren buiten de land- en tuinbouw.

Tegenwoordig is NCR het coöperatie-kenniscentrum en platform van coöperatieve ondernemingen in alle sectoren, zoals de financiële sector, verzekeringsbranche, transport & logistiek, onderwijs, zorg en energie. De aangesloten coöperaties zijn veelal toonaangevend in hun branche en nationaal, maar vaak ook internationaal, actief in het belang van hun leden.

De coöperatie, helemaal van nu

Er is in Nederland veel veranderd in 85 jaar, dat geldt ook voor het coöperatieve landschap en de vereniging NCR. Als coöperatief kenniscentrum, platform en belangenbehartiger levert NCR een bijdrage aan coöperatieve thema’s, zoals ledenbetrokkenheid, besturing van de coöperatie en ledencommunicatie. De dienstverlening richt zich op de collectieve coöperatieve sector en op individuele coöperaties. Het uitwisselen van kennis en ervaring tussen coöperaties en NCR staat hierbij centraal. Coöperatie is een duurzame vorm van samen ondernemen in het belang van de leden en kan daardoor actueel blijven. Of het nu een coöperatie is die al meer dan 100 jaar bestaat, of een net opgerichte coöperatie van zzp’ers of burgers.