NCR is gestart met het maken van podcasts. In deze podcast reeks bespreken we diverse coöperatieve thema’s; bijvoorbeeld over leden en ledenbetrokkenheid, rechten en plichten, duurzaamheid en solidariteit binnen de coöperatie. Luister mee en laat je inspireren door de kracht van samenwerken.

Je kunt de podcasts luisteren op onze website maar ook via Soundcloud of via Spotify.

#1 – In gesprek over duurzaamheid en solidariteit

In deze allereerste Coöperatiepodcast gaan we het hebben over coöperaties en duurzame landbouw. Aan tafel hebben we Jos Bijman (Wageningen Universiteit), Jack Goossens (Royal FloraHolland), Erwin Wunnekink (FrieslandCampina) en Arian Kamp (Royal Agrifirm Group). Zij bespreken de uitdagingen en dilemma’s waar coöperaties mee worstelen. Ook in deze podcast aandacht voor solidariteit binnen de coöperatie. Wat betekent solidariteit en is deze veranderd in de afgelopen jaren. Een gesprek met Evert Kremer (CONO Kaasmakers), Frank Elion (VGZ zorgverzekeraar) en Stan Steeghs (NCR).

#2 – In gesprek over de beweging van neoliberalisme naar solidariteit / het coöperatieve verhaal

In deze tweede Coöperatiepodcast praten we met Gabriël van den Brink over zijn gepubliceerde boek ‘Ruw ontwaken uit een neoliberale droom’, en wat coöperaties hiervan zouden kunnen leren. Verder hebben we twee coöperaties uitgenodigd om te komen vertellen over hun coöperatieve verhaal. Hans Stapel (Coop Supermarkten) en Monique Sweep (Deltawind) nemen ons mee in het ontstaan van hun coöperatie en de uitdagingen die zij tegenkomen. Daarnaast besteden we aandacht aan de internationale dag van de coöperatie, zaterdag 3 juli. NCR wil samen met haar leden op deze dag het belang van coöperatief ondernemen onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Samen vieren wij de kracht van de coöperatie.

#3 – In gesprek met nieuwe NCR-directeur Rob Donker / over financiering van de coöperatie

Welkom bij de derde NCR Coöperatiepodcast. In deze aflevering spreken we met nieuwe NCR-directeur Rob Donker over zijn ervaringen van de afgelopen periode. Verder gaan we in gesprek met NCR-adviseur Marijke Flamman. Zij vertelt ons alles over het jaarthema ‘Financiering van de coöperatie’. Kenmerkend voor de coöperatie is dat deze onderneming van, voor en door de leden is. Door de leden betekent onder andere dat de financiering vanuit de leden plaatsvindt: zelffinanciering. Maar hoe gaat dit in zijn werk en welke vormen ledenfinanciering zijn er? Twee coöperaties, Theo Boon (Odin) en Harold van Velzen (Royal ZON), sluiten bij dit gesprek aan om hun ervaringen met ons te delen.

#4 – In gesprek over data en coöperaties

Welkom bij de eerste Coöperatiepodcast van 2022. In deze aflevering gaan we het hebben over data en coöperaties. Een onderwerp dat voor NCR en veel van zijn leden niet nieuw is, maar door de snelle ontwikkelingen van de afgelopen jaren actueel is en blijft. We bespreken de meerwaarde van data, ontwikkelingen, de rol van de coöperatie in het verzamelen en analyseren, en niet geheel onbelangrijk: hoe krijg je leden mee in het gesprek over data. Dit doen we met twee experts Ronald Buijsse (JADS) en Sener Celik (JoinData). Daarna komen NCR-leden Jeroen de Schutter (CAV Agrotheek) en Jet de Rantiz (SURF) aan het woord en delen hun ervaringen.

#5 – In gesprek over het belang van jongeren voor een coöperatie

Welkom bij een nieuwe aflevering van de NCR Coöperatiepodcast. In deze aflevering gaan we het hebben over jongeren binnen coöperaties. Vaak zijn deze vertegenwoordigd in een Jongerenraad. Hoe ontstaat een Jongerenraad en wat kan deze betekenen voor een coöperatie? Maar ook; welke voordelen brengt het jongeren zelf om actief deel te nemen aan de coöperatie? We gaan hierover in gesprek met Susan Dijkshoorn (voorzitter dagelijks bestuur jongerenwerk FrieslandCampina) en Maarten Schouls (voorzitter Raad van de Toekomst, Plantion). Ook komt Nicole Sloot (Agriterra) aan het woord in deze aflevering. Zij vertelt ons over hoe Agriterra jongeren in coöperaties ondersteunt in het buitenland.