NCR Coöperatie Academie

Voor het goed functioneren van een coöperatie is het belangrijk dat u als bestuurder, toezichthouder of ledenraadslid beschikt over de juiste kennis en vaardigheden. Veel coöperaties investeren daarom in het opleiden van de mensen in het coöperatieve bestuur. Dat is al zo sinds de Rochdale Pioneers en is niet voor niets een van de ICA-principes (zie: Wat zijn de basisprincipes van coöperaties). Standaard-opleidingen voldoen echter vaak niet, omdat een coöperatieve onderneming op veel punten anders functioneert dan een ‘gewone’ onderneming.

BASISCURSUSSEN
De grondbeginselen van het coöperatieve bestuur leer je hier. We hebben een algemene basiscursus en een cursus specifiek voor energiecoöperaties.

VERDIEPINGSCURSUSSEN
Vervolgcursussen met meer diepgang op het gebied van governance, financiën, ledenbetrokkenheid of het aanscherpen van vaardigheden, zoals Effectief functioneren in de LedenraadFinanciële sturing van coöperaties en Meer rendement halen uit uw gesprekken.

EXPERTPROGRAMMA
Vaardigheidscursus voor (nieuwe) voorzitters en ons Peer Group programma met intervisie en beschouwing voor bestuurders en directeuren.

INCOMPANY
Alle cursussen en onderdelen daarvan zijn ook Incompany door ons te verzorgen. Wij maken voor u een programma op maat.
 

 


Voor de top van coöperatiebesturen en toezichthouders zijn er veel opleidingsmogelijkheden. Voor anderen is het aanbod een stuk kleiner. NCR biedt daarom in de NCR Coöperatie Academie een serie cursussen die hier op inspelen.

  • Kort en krachtig: één-, twee- of driedaags
  • Een aanbod zowel voor de beginnende als de ervaren bestuurder
  • Specifiek gericht op ledenraadsleden, toezichthouders of bestuurders
  • Cursussen voor het opdoen van kennis en trainingen voor het ontwikkelen van vaardigheden
  • Kleine groepen, maximaal 10 personen
  • Docenten die de coöperatieve praktijk kennen
  • In het ‘Huis van de coöperatie’ in Houten
  • Ook Incompany mogelijk
  • Zonder winstoogmerk, dus kostentechnisch interessant

Het programma van de NCR Coöperatie Academie in de eerste helft van 2019 is beschikbaar. Meer informatie nodig? Mail naar academie@cooperatie.nl of bel Dorien Groen of Bart van Leerdam op 030-284 0490.
 

Voor directeuren en voorzitters van coöperaties

Zoekt u een mogelijkheid om uw bestuurders, toezichthouders of ledenraadsleden op een hoger niveau te brengen? Wij kunnen u helpen met het opstellen van een opleidingsplan. Op basis van dat plan maakt u keuzes over het inschrijven van mensen voor een van de cursussen van de NCR Coöperatie Academie of bij een andere aanbieder. Heeft u veel personen die dezelfde cursus willen volgen? Of wilt u de hele ledenraad een impuls geven met een gezamenlijke cursus? Dat kan ook! Bij groepen van meer dan acht personen verzorgen wij de cursussen ook ­Incompany. Dat geeft mogelijkheden voor meer maatwerk en combinaties met het bespreken van onderwerpen die in de coöperatie spelen.