Lees verder
Ik ben zeer vereerd dat ik deze column mag schrijven. Natuurlijk zijn de coöperatieve sector en NCR door de jaren heen veranderd. De coöperatie lijkt steeds positiever gewaardeerd te worden. Dat neemt niet weg dat de zichtbaarheid van de coöperatie of eigenlijk de onbekendheid met deze manier van ondernemen nog wel een punt van aandacht blijft. Toch gaat dit niet alleen op voor mensen “van buiten” de coöperatie. Ook binnen de vereniging en het bedrijf zijn inspanningen nodig om de coöperatie maximaal tot haar recht te laten komen. Coöperatie is in principe meer dan een formele lidmaatschapsrelatie. De basis is een zakelijke relatie waarbij de leden centraal staan. Maar zoals het ledenbetrokkenheidsonderzoek van NCR uitwijst, dragen betrokken leden bij aan het succes van de coöperatie.  
Cynthia Griffioen

Ook internationaal gezien is Nederland een coöperatieland. Door innovaties in het coöperatieve model, de bijdrage aan het BNP en vanwege een aantal bekende coöperatieve wereldspelers. Hoe mooi is het dat er tegelijkertijd op veel plaatsen en in vele sectoren volop nieuwe coöperaties blijven ontstaan. Zzp’ers, burgers maar ook organisaties en ledengroepen met verschillende achtergronden werken aan een gemeenschappelijk doel. Al deze coöperaties samen – groot en klein en alles er tussenin – zijn niet alleen van groot belang voor de aangesloten leden, maar ook voor onze samenleving en onze economie. Voor ons allemaal.

Coöperatie is letterlijk samenwerken. En dus ook van elkaar leren. NCR is een groeiende vereniging met betrokken leden die kennisdeling en verdere professionalisering van het coöperatief ondernemen hoog in het vaandel heeft. Ik hoop ook vanaf de zijlijn de mooie ontwikkelingen van de coöperatieve sector te kunnen blijven volgen.

Cynthia Griffioen neemt afscheid van NCR. Ze was 24 jaar werkzaam voor NCR en onder meer betrokken bij de kwartaaluitgave Coöperatie.