Lees verder
Een stralend zonnetje scheen over het perron. De wind blies verkoeling over de verhitte congresgangers. Die gloeiden niet alleen door het zomerse weer maar ook van opwinding. Zojuist hadden we de presentatie achter de rug van het NOC/NSF-plan om in 2028 de Olympische Spelen in Nederland te organiseren. Precies 100 jaar na Amsterdam 1928.
Wilbert van den Bosch

Het eerste decennium van deze eeuw was nog niet voorbij dus we hadden nog 20 jaar voorbereidingstijd. Natuurlijk lag de nadruk op de vergezichten voor de sport. Maar de verbeelding betrof ook de economie, de infrastructuur, de zorg. Eigenlijk alle maatschappelijke sectoren. Met zo’n visie op je netvlies kon je multidisciplinair denken!
Iets verder op het perron stond Jet Bussemaker, toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze kwam en ging gewoon met de trein. Geen kapsones. Even daarvoor had ze zich zeer betrokken getoond. Niet makkelijk voor een bewindspersoon om mee te denken over visies. Vaak regeert de angst. ‘Ik hou me op de vlakte want wat als ze me er aan houden… Ik heb nog geen mandaat… Waar halen we het budget vandaan?’ Allemaal excuses om niet actief te associëren. Toegegeven de afrekencultuur is alleen maar sterker geworden. Dat maakt het niet makkelijk om vrij en visionair te spreken. Toch mag dat geen excuus zijn om in bestuurlijk opzicht alleen maar op de winkel te passen. Of erger: door gebrek aan strategie met uitverkoop bezig te zijn. Uitverkoop van coöperatieve principes, waarden, visies, processen.
Natuurlijk kan de coöperatie van 2021 niet dezelfde zijn als die van 2010 of 2030. Elke tijd vraagt om nieuwe vergezichten. Zeker deze. De uitdagingen liggen opgestapeld: economisch, klimatologisch, technologisch, democratisch, noem maar op.
Jet Bussemaker is momenteel hoogleraar en voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. In deze pandemische tijd staan we allemaal dichter bij de zorg dan anders. We zien wat er goed gaat en ook wat beter zou kunnen. De zorg is een complexe sector. Soms zien we parallellen met problemen in onze eigen coöperaties. De Olympische Spelen komen niet naar Nederland maar Jet Bussemaker blijft een vrouw van strategische vergezichten. (Binnenkort verschijnt haar boek Ministerie van Verbeelding.) De Raad van Jet ging in gesprek met 17.000 betrokkenen: patiënten, professionals, bestuurders. En destilleerde drie principes als leidraad voor innovatie en verbetering: Eenvoud, Grenzenwerk en Leren. Het voert te ver om daarop dieper in te gaan. Dat is ook niet nodig. Het gaat om het idee. Welke principes zouden de leidraad voor innovatie in jouw coöperatie kunnen zijn? En hoe organiseer je een betrokken proces om die principes met draagvlak te formuleren? En implementeren! Wat een mooi voornemen voor 2021… ‘Niet alleen de dingen goed doen’, zou Jet zeggen, ‘maar vooral samen het goede doen’. De conducteur fluit, Jet stapt in de trein, wie volgt?