Wat is een coöperatie?

Een coöperatie is een vereniging van leden die samen een bedrijf hebben, met een gezamenlijk doel voor alle leden. Dit doel kan economisch of maatschappelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat je samen goedkoper kan inkopen, beter producten kan ontwikkelen, beter installaties kan bouwen en exploiteren. Beter spullen kan verkopen of met elkaar iets goeds wil doen voor de buurt, omgeving of natuur. Kortom een coöperatie betekent samenwerking!

Voor een coöperatie gelden dezelfde bedrijfskundige wetten met één belangrijk verschil: de coöperatie ziet winst niet als primaire doelstelling. 

Coöperaties in soorten en maten

Er bestaan coöperaties in alle soorten en maten. Voor de wet zijn alle coöperaties hetzelfde. De initiatiefnemers geven kleur bij de start en de leden kleuren de coöperatie verder in. Bijvoorbeeld boeren, winkeliers, verzekeraars of energieleveranciers. De Rabobank en Achmea zijn grote coöperaties, maar er bestaan ook coöperaties met slechts een handvol leden. Zoals van verplegend personeel, bewoners die samen een buurtcafé willen behouden of mensen die een initiatief voor deelauto’s hebben.

Coöperaties maken ons land sterker én mooier. Want samen heb je meer kennis, een groter netwerk en meer invloed op de keuzes die gemaakt worden over de ontwikkeling, eventuele winst… en de toekomst. Samen ben je succesvoller.


Afbeelding van een NCR factsheetCoöperaties in Nederland

Wist u dat er bij de Kamer van Koophandel ongeveer 8.000 coöperaties staan ingeschreven en dat dat aantal groeit? De Nederlandse coöperaties en onderlingen hebben samen meer dan 30 miljoen lidmaatschappen. Dit betekent, gemiddeld, dat iedere inwoner van Nederland lid is van minimaal 1 coöperatie. Vaak is dat een coöperatieve zorgverzekeraar maar steeds vaker ook een ander coöperatief verband, zoals een energiecoöperatie. In steeds meer sectoren zijn coöperaties te vinden zowel met een economisch als een maatschappelijk doel. 


Afbeelding van een NCR factsheetTop 100

Wat zijn de grootste coöperaties in Nederland, in welke sectoren hebben zij hun activiteiten en hoe groot is hun achterban? NCR heeft hier onderzoek naar gedaan: de Nederlandse Coöperatie Top 100. De Top 100 heeft een gezamenlijke omzet van € 123 mld. Achmea voert de lijst aan met de hoogste omzet (€ 20 mld.) en heeft het grootste aantal leden (10 mln.). Rabobank volgt in omzet op de tweede plaats, daarna VGZ en FrieslandCampina en CZ Groep. Coöperaties zijn overal, en zijn goed voor 18% van ons Bruto Binnenlands Product.

De film Het coöperatieve landschap in Nederland geeft u een beeld over het belang van coöperaties in én voor Nederland.