Lees verder
Er zijn ongeveer 7.000 coöperaties in het Verenigd Koninkrijk. Zoals iedereen hier zijn ook wij als coöperatieve sector betrokken in het drama, of eigenlijk de tragedie, van Brexit.
Ed Mayo

Volgens het UK Institute of Directors is bijna 1 op de 3 Britse ondernemingen van plan om sommige of al hun activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. De Nederlandse regering meldt dat het met meer dan 250 bedrijven in gesprek is over het verhuizen van hun activiteiten naar Nederland. De kop op de voorpagina van een pro-Europese krant vraagt “Wil het laatste bedrijf dat het Verenigd Koninkrijk verlaat alsjeblieft het licht uitdoen?”

Coöperaties zijn eigendom van en actief voor miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk. Coöperaties zijn het meest lokaal geworteld van alle ondernemingen en hebben de minste neiging om de benen te nemen. Britse coöperaties promoten eerlijke belastingheffing in tegenstelling tot bedrijven die zich elders hebben gevestigd om belastingen te ontduiken. Ook hebben coöperaties meer lokale toeleveringsketens ingericht.

Een leidend thema in ons werk met coöperaties is innovatie. Kleine en grote coöperaties hebben bijgedragen aan een nationale coöperatieve ontwikkelingsstrategie die enkele belangrijke sectoren belicht voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijven. In 2018 runden we Unfound, ‘s werelds eerste accelerator voor nieuwe digitale platformcoöperaties. Andere belangrijke kansen doen zich voor rond sociale zorg, coöperaties voor freelancers en studentenhuisvesting.

Het is een risicovolle tijd. De commerciële uitdagingen van de Brexit zijn niet minder voor coöperaties dan voor welke andere ondernemingsvorm dan ook. Maar de coöperaties in het Verenigd Koninkrijk zijn er om te blijven.