Lees verder

Vereniging, Coöperatie en Onderlinge Waarborgmaatschappij

Op 1 juli 2019 waren er bij de KvK 130.122 verenigingen, 8.652 coöperaties en 247 onderlinge waarborgmaatschappijen ingeschreven. Gezien de gestage groei van het aantal verenigingen en coöperaties voorzien de auteurs in een verdere verdieping van de meest voorkomende thema’s van de notariële ondernemingsrechtpraktijk. Naast de gebruikelijke onderwerpen is er een apart hoofdstuk gewijd aan Vermogensbescherming bij de coöperatie. Dit betreft een vraagstuk waar meerdere coöperaties vandaag de dag mee worstelen. ‘De klassieke benadering van vermogensbescherming staat in het teken van de bescherming van crediteuren. Bij de coöperatie is er reden om vermogensbescherming ook te bezien vanuit het belang van de leden bij de instandhouding van het bij de coöperatie gevormde vermogen.’

Verder worden aan de hand van praktijkvoorbeelden (bestaande coöperaties) verschillende structuren en bestuursmodellen belicht. Een mooi compact handboek (431 blz.), dat goed leesbaar is en actuele thema’s beslaat.

Birgit Snijder-Kuipers is universitair docent Rijksuniversiteit Groningen en kandidaat-notaris bij De Brauw Blackstone Westbroek. Günther Rensen is hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Utrecht en kandidaat-notaris bij Allen & Overy.

Wolters Kluwer, 2019, ISBN: 9789013155174