Log in Item aanvragen
Op donderdag 21 april organiseerde NCR het symposium waar het thema ‘Van data naar echte meerwaarde’ centraal stond. Een onderwerp dat voor NCR en veel van zijn leden niet nieuw is, maar door de snelle ontwikkelingen van de afgelopen jaren actueel is en blijft. De middag werd afgetrapt met een bijdrage vanuit de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), gevolgd door een gesprek met coöperaties die zich veel met data(stromen) bezighouden. In dit artikel blikken we terug op de belangrijkste gesprekspunten.
Martijn den Ouden

Dat data een ‘hot item’ is, zal weinigen nog verbazen. De maatschappelijke invloed van data is enorm en neemt in de afgelopen jaren alleen maar toe. Data reikt van menselijke waarnemingen tot kunstmatige intelligentie en van de smartphone tot aan de omstreden gigantische datacenters. Maar, als we het over data hebben, waar hebben we het dan precies over? En welke rol kan en mag data hebben binnen de coöperatie?

Wat is data?

Ronald Buijsse, Academisch Directeur bij het JADS, legt uit: ‘Het begrip ‘data’ is omgeven met veel buzzwords. Hierdoor lijkt het onderwerp voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow. Data laat zich echter simpel definiëren als: vastgelegde, herbruikbare en gedeelde waarnemingen. Dit hoeven niet alleen cijfers te zijn, maar kan ook bestaan