Lees verder
Odin is de grootste biologische foodcoop van Nederland en bestaat sinds 1983. “Wij geloven dat je, met elke euro die je uitgeeft aan boodschappen, een keuze maakt. En mede bepaalt hoe de wereld eruit ziet”, stelt Merle Koomans, voorzitter van de coöperatie die Odin sinds 2012 is.

In eerste instantie startte Odin als een commanditaire vennootschap (CV). Merle: “De beherende vennoten waren hoofdelijk aansprakelijk. Met de start van de winkels rond 2000 nam het kapitaal met sprongen toe, wat een behoorlijke druk legde op de vennoten.” In de zoektocht naar een andere ondernemingsvorm kozen ze in 2012 bewust voor een coöperatie. “Het mooie van een coöperatie is dat deze gedragen wordt door idealen, de organisatie transparant is en de aansprakelijkheid goed geregeld is. De meer dan 13.000 leden zijn nu samen eigenaar en hebben onder andere inspraak via de ledenraad. Via een maandelijkse bijdrage krijgen leden bovendien voordeel op hun boodschappen.”

Idealen nog steeds actueel

Inmiddels telt Odin meer dan 500 medewerkers, twee distributiecentra (Geldermalsen en Marum), 28 eigen winkels, een bezorgdienst, meer dan 250 afhaalpunten voor groente- en fruitabonnementen, een eigen imkerij en een boerderij met zaadveredeling en -vermeerdering. Alle producten zijn 100% biologisch en het liefst biodynamisch. Ook De Nieuwe Band (een biologische groothandel die eveneens in 1983 is opgericht) maakt sinds 2018 deel uit van de organisatie. “Interessant dat twee organisaties van idealistische doeners, die allebei vanuit verschillende impulsen aan dezelfde klus begonnen, besloten om samen verder te gaan. De idealen van destijds zijn nog steeds actueel. Of misschien zelfs wel actueler dan ooit”, benadrukt Merle. “Onze leden willen gezonde voeding vanuit een landbouw die bijdraagt aan een gezonde biodiversiteit. Bovendien vinden ze dat er een faire beloning moet zijn voor iedereen die samenwerkt in de keten van boer tot bord. Dat zie je ook terug in het salarishuis van Odin: de meest verdienenden binnen onze coöperatie ontvangen nooit meer dan zes keer meer dan de minst verdienenden. Voor ons draait winst om meer dan geld. Wij zien geld als een middel om onze idealen te realiseren.”

Markt en keten veranderen

Merle is trots op de coöperatie. “We zijn geen mega groot bedrijf. Toch staan we voor onze idealen. We inspireren ook graag andere partijen om op een andere manier te gaan werken. Wij laten zien dat als je in de voedselketen goed en eerlijk samenwerkt én je als groep consumenten bewust boodschappen doet, je de markt en keten kunt veranderen. Het is belangrijk dat we dat verhaal delen.”