Log in Item aanvragen
Coöperaties zijn succesvol als ondernemingsvorm en doen het over het algemeen goed. De wederzijdse dialoog tussen leden en coöperatie kan vaak wel wat beter stelt Arjen van Nuland, directeur van de NCR.
Bron: Boerderij - Redacteur: Wim Esselink

Van de omzet in de Nederlandse agrarische sector loopt 70% via coöperaties. Veevoer, de verwerking van melk, suiker en aardappelen loopt voor een groot deel via coöperaties. Gemiddeld is dat 40% in de EU, alleen in Finland is het coöperatieve marktaandeel groter. Agrarische coöperaties doen het goed in Nederland. Tegelijkertijd is er ook kritiek van leden. Dat heeft te maken met de verbinding zoals die tussen leden en coöperatie ervaren wordt volgens Arjen van Nuland, directeur van de Nationale Coöperatieve Raad NCR.

“De coöperatieve bedrijven zijn groter en groter geworden. Dat heeft schaalvoordelen, maar ook risico’s aan de verenigingskant doordat de afstand tussen leden en bestuurders en tussen leden en bedrijven groter kan worden. Vaak zie je dan ook dat leden zich dan meer als klant gaan gedragen. Ze stemmen met de voeten en gedragen zich niet meer als