Log in Item aanvragen
Agriterra professionaliseert coöperaties en landbouworganisaties in ontwikkelingslanden. De groeiende organisatie zet zich meer en meer in als internationale specialist in coöperatieve ontwikkeling. Kees Blokland, directeur van Agriterra, over de impact van zijn organisatie.
Cynthia Griffioen

Wat doet Agriterra?

Agriterra adviseert en begeleidt coöperaties en boerenorganisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dat doet ze met 160 medewerkers vanuit Arnhem en vanuit lokale kantoren in 20 landen. En met behulp van Agriterra’s Agripool; een groep experts uit de Nederlandse landbouw en van agrarische coöperaties die zich inzetten voor klantorganisaties in landen in ontwikkeling. In 2017 werkte Agriterra samen met 278 klantorganisaties in Oost-Afrika, Ethiopië, Azië en Latijns-Amerika en bereikte daarmee ruim 670.000 boeren.

Agriterra versterkt organisaties op het gebied van bedrijfsontwikkeling, financieel management, management en organisatie, lobby en bestuur en leiderschap. Via adviesdiensten, trainingen en uitwisselingsbezoeken worden de klanten ondersteund. Het selecteren van coöperaties met potentie is een belangrijke start van de samenwerking.

“Ethiopië bijvoorbeeld is een echt coöperatief land waar landbouw een belangrijke sector is. Dat land wil ook helemaal niet dat we geld komen brengen. Zij willen innovatie. Dat wordt gezien als de kracht van Agriterra: innovatief op agrarisch gebied, gebaseerd op de