Log in Item aanvragen
2018 is een moeizaam mosselseizoen. Helaas zijn de mosselen veelal klein. Dat is jammer voor de frontrunners die dit voorjaar het initiatief namen voor coöperatie De Mossel Compagnie. Je gunt elk nieuw bedrijf een vliegende start. Nu moet de coöperatie zich bewijzen onder nog moeilijker marktomstandigheden dan die waaronder zij is gestart. Dat is een uitdaging! Vissers zijn zeer zelfredzaam. Al generaties lang hebben zij geleerd bij nacht en ontij hun eigen boontjes te doppen. Letterlijk en figuurlijk. ‘Samenwerken is mooi maar kan ik het niet beter zelf doen?’ vragen zij zich steeds af. Een groot deel van de Nederlandse mosselkwekers is de uitdaging echter aangegaan.
Wilbert van den Bosch

Deze winter ontstonden bij verschillende groepen mosselkwekers innovatieve ideeën. Tegelijkertijd in Yerseke en in Bruinisse. De eerste constructieve stap was snel gezet. De initiatiefgroepen sloegen de handen ineen voor de vorming van een coöperatie. Alles moest worden bedacht: van een nieuwe naam tot de nieuwe verhouding tot de veiling, tot de nieuwe staffelprijzen en de aard van het lidmaatschap. Slechts een paar maanden later al passeerde de akte van oprichting bij de notaris. Een organisatorisch huzarenstukje in een sector die veel minder dan bijvoorbeeld de landbouw gewend is aan coöperatievorming.

Situatieschets

2008 is niet alleen het jaar van de financiële crisis. Ook de mosselsector veranderde wezenlijk. In een convenant met de overheid en natuurorganisaties spraken de kwekers af om het vangen van mosselzaad gigantisch te verduurzamen. Ze wisten dat deze afspraak enerzijds noodzakelijk was voor hun maatschappelijke ‘license to operate’ anderzijds dat ze hiermee voor enorme kostenverhogingen in hun bedrijven