Log in Item aanvragen
Logischerwijs zijn de leden van NCR allen gevestigd in Nederland. Toch vinden we op Curaçao onze twee buitenlandse leden: Fekoskan (koepel van diverse credit unions op Curaçao) en ACU. De logica hierachter is het feit dat Curaçao een Burgerlijk Wetboek kent dat betreffende het coöperatief recht, nagenoeg gelijk is aan het Nederlands Burgerlijk Wetboek*. De problemen die zich voordoen binnen een coöperatie op Curaçao zijn daarom niet anders dan die in Nederland. Dit maakt het voor NCR mogelijk om ook te adviseren op Curaçao. In dit artikel nemen wij u mee naar ‘Dushi Curaçao’.
Marijke Flamman

De issues

ACU heeft in de afgelopen jaren een ongekende groei meegemaakt. Met als gevolg dat de coöperatie al jaren kampt met een situatie waarbij de structuren, systemen en processen achterlopen. Diverse pogingen om het probleem te diagnosticeren en op basis hiervan de coöperatie aan te passen aan de eisen van de tijd leverden weinig concrete resultaten op. Verschillende commissies werden opgericht en verschillende adviesbureaus werden ingeschakeld om het proces te begeleiden.

645_Cooperatie_december_2020_grenzeloos_wijkbijeenkomst_ACU_3Eind 2019 concludeerde het toenmalige bestuur van ACU dat de organisatorische problemen veel meer omvatten dan uitsluitend het bestuursmodel en de governance. De ALV gaf opdracht tot een nader onderzoek. Hieruit bleek dat niet alleen de ontwikkeling in governance van de coöperatie stil was blijven staan, maar ook de ontwikkeling van de organisatie. Denk daarbij