Op zoek naar solidariteit in landbouw- en voedingscoöperaties
Wel blijken er verschillende vormen van solidariteit te leven in verschillende types coöperaties, zo toont een lopend doctoraatsonderzoek aan van Stefanie Friedel. Zij is verbonden aan het Kenniscentrum Coöperatief Ondernemen van de KU Leuven en focust in haar onderzoek op solidariteit en ledenbetrokkenheid in de coöperatieve landbouw- en voedingssector in Vlaanderen. Er werd een steekproef gedaan bij traditionele producentencoöperaties met honderden of duizenden leden, kleinschalige coöperatieve voedingswinkels gedragen door consumenten-leden en lokaal verankerde multi-stakeholdercoöperaties waar consumenten en landbouwers samen ijveren voor kwalitatieve voeding en een eerlijke prijs. In totaal werden in 46 coöperaties interviews afgenomen bij oprichters, managers en bestuurders, aangevuld met een analyse van documenten (officiële websites, krantenberichten en sociale media van de coöperaties). Voor velen vormt solidariteit, misschien soms wat vaag of impliciet,