Log in Item aanvragen
Vanuit het NCR-jaarthema ‘terug naar de toekomst’ belichten we de visie van Amerikaans coöperatief econoom James Baarda op het besturen van een coöperatie. Twintig jaar geleden schreef hij over drie samenhangende thema’s: 1. verantwoordelijkheden, 2. gedrag en aansprakelijkheid, 3. uitdagingen. Deze thema’s vormen een prima instrumentarium om zowel vooruit te blikken (visie op bestuur in uw coöperatie) als om het bestuur te evalueren. Kortom: zowel ‘back’ als ‘to the future’.
Wilbert van den Bosch

Volgens Baarda komen coöperatiebestuurders voor problemen te staan waar zelfs de grootste en meest omvangrijke ‘corporates’ niet eens over na hoeven te denken. Ook bestuurders van kleine coöperaties! Waarom zou iemand dan überhaupt coöperatiebestuurder willen worden? Daar zijn vijf goede redenen voor denkt hij, die leiden naar gelukzaligheid. Maar eerst nog even de context van A. de bestuurlijke verantwoordelijkheden, B. de bestuurlijke verplichtingen, en C. de complexiteit van de coöperatieve organisatie. Want de weg naar gelukzaligheid is geen geitenpaadje.

A. Verantwoordelijkheden

In het eerste nummer van Coöperatie dit jaar besteedden we aandacht aan Baarda’s cirkel van 7 verantwoordelijkheden. Zeven zwaarwegende taken die rusten op de schouders van een coöperatiebestuurder. Het bestuur vertegenwoordigt de leden en moet dus zorgvuldig met die leden communiceren.