Log in Item aanvragen
Rochdale wordt vaak aangehaald als de start van de coöperatieve beweging. In Engeland werd daar in 1844 de eerste coöperatie opgericht. De principes van toen zijn nog steeds van kracht en ledeneigendom krijgt steeds meer aandacht. In nieuwe vormen en in eigentijdse sectoren.
Cynthia Griffioen

Jaarlijks brengt Co-operatives UK een publicatie uit over de coöperatieve sector in het Verenigd Koninkrijk, dat wil zeggen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. “The UK co-operative economy 2017” geeft aan dat er 6.815 coöperaties zijn in het Verenigd Koninkrijk. Samen hebben ze 226.000 medewerkers en zijn ze goed voor 0,8% van de werkgelegenheid. De coöperaties genereren £ 35,7 miljard aan omzet. Het aantal lidmaatschappen groeit nog steeds en komt uit op circa 13,5 miljoen.

Deze cijfers omvatten overigens niet de onderlinge verzekeraars en de kredietunies; ook dat zijn sterk ontwikkelde coöperatieve dienstverleners. Wel inbegrepen zijn de “building societies”; oorspronkelijk ontstaan om met inleg van leden via fondsvorming hypotheken aan de leden te kunnen verstrekken en ook onderdeel van de groep financiële coöperaties.

Retail

De grootste coöperatieve sector in termen van omzet is de retail, op ruime afstand gevolgd door de agrarische sector. De customer owned retail is sinds de eerste verbruikscoöperatie in