Log in Item aanvragen
In de coöperatie ondernemen de leden gezamenlijk. Bij het groter worden van de coöperatie wordt gewerkt met personeel. Zij hebben als taak om via de onderneming het ledenbelang te dienen. Is de coöperatie een andere werkomgeving om in te werken en hoe zorg je ervoor dat de medewerkers zich bewust zijn van het ledenbelang? Een Rond de Tafel gesprek met drie coöperaties die bijzondere aandacht geven aan de verbinding tussen de coöperatieleden en het bedrijf: Christel Teeuwen-van der Pol (Primera), Joan van Oorschot (FrieslandCampina) en Willem van den Nieuwenhof (Cosun).
Arjen van Nuland

Waarom is het belangrijk om medewerkers bewust te maken?

Joan: “Het is zowel voor de leden als voor de medewerkers belangrijk om verbonden te zijn. Onze medewerkers staan vaak dichter op het productieproces en de vermarkting van producten. Zij signaleren daarbij zaken die relevant zijn voor de leden. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheids- of voedselveiligheidseisen. Voor leden is belangrijk dat ze weten waarom bepaalde regels gesteld worden. De medewerker is dan degene die het geluid van de klant kan vertalen. Aan de andere kant is het belangrijk dat de medewerker zich bewust is van de impact van regels voor de leden. Door goed contact met de leden te hebben, weten ze waar eventuele weerstand vandaan komt en hoe het verminderd kan worden. Van twee kanten is dit belang om elkaar te kennen dus groot: door medewerkers met leden in contact te brengen kunnen ze het ledenbelang beter duiden.”

Waarom past de coö