Log in Item aanvragen
Gelegen op de evenaar in het hart van Afrika, geklemd tussen de Democratische Republiek Congo en het toeristisch bekendere Tanzania, ligt Oeganda. Een land met veel potentie, met dank aan zijn vruchtbare grond, olie, koper en goud. Al googelend op Oeganda kom je al snel uit bij begrippen als ‘de parel van Afrika’, natuurschoon en een ‘overvloed aan schitterend leven’.
Marijke Flamman

Economisch staat Oeganda er beduidend minder gunstig voor. Oeganda is een onderontwikkeld land. Meer dan 70% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector, waarbij het werk nog grotendeels met de hand gebeurt. Koffie, thee en katoen vormen de belangrijkste exportproducten. Mest en bestrijdingsmiddelen zijn voor de meeste boeren lastig verkrijgbaar.1

Bukonzo Organic Farmers‘ Cooperative Union (BOCU) is een koepelcoöperatie van 12 koffiecoöperaties met in totaal 3.000 leden (koffieboeren) in het westen van Oeganda, rondom Kasese District. BOCU is gespecialiseerd in Fairtrade Organic gecertificeerde Arabica koffie. Dit dubbele certificaat levert de coöperatie en daarmee de boeren een premium prijs op. Toch verkoopt 40% van de koffieboeren zijn hoogwaardige koffiebonen buiten BOCU om, tegen een prijs die een fractie is van de prijs die de koffieboeren via BOCU kunnen krijgen.

NCR is deze zomer, in