Log in Item aanvragen
In België kampt men met dezelfde gevolgen van de coronacrisis op coöperaties, maar zij zien ook de voordelen van dit ondernemingsmodel. Cera, een coöperatieve vennootschap die coöperaties uit verschillende sectoren informeert en adviseert, benadrukt dat de overlevingsgraad van coöperaties hoger is dan die van vergelijkbare niet-coöperatieve ondernemingen. 

Tijdens de coronacrisis doen de supermarkten het goed, in tegenstelling tot de land- en tuinbouwers. Maar hoe zit het met de agrocoöperaties? Doorstaat hun model de storm? “De overlevingsgraad van coöperatieve ondernemingen is hoger dan die van vergelijkbare niet-coöperatieve ondernemingen”, stelt Hannes Hollebecq van Cera.

“Coöperaties moeten durven strategische keuzes maken”, zegt Bram De Smet, adjunct-professor operations and supply chain management aan de Vlerick Business School“Ga je voor de beste prijs via operationele excellentie of blink je uit in het lanceren van nieuwe producten? Of werk je aan een totaaloplossing op maat van de klant?”

“En net daarom is het belangrijk om daarbij aandacht te hebben voor een ledendiversiteitstrategie”, aldus Hannes Hollebecq, adviseur coöperatief ondernemen bij Cera.

Paul DemyttenaereGaston Opdekamp en Eddy Leloup getuigen vanuit de praktijk hoe zij daarmee omgaan in respectievelijk <