Log in Item aanvragen
Op 23 juni 2022 zag de coöperatie ‘Dutch Caribbean Hospital Alliance’ het levenslicht. De leden van deze nieuwe coöperatie verlenen ziekenhuiszorg op de eilanden Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius.
Marijke Flamman

De 6 eilanden behorend tot ons Koninkrijk hebben een unieke situatie: hoewel de bewonersaantallen per eiland variëren van 1900 tot 151.000, dient iedere eilandbewoner aanspraak te kunnen maken op een goede en brede gezondheidszorg. In de praktijk worden patiënten van de eilanden geregeld naar andere landen, zoals Colombia of Nederland, gevlogen voor een behandeling aldaar. Voor patiënten kan dit bezwaarlijk zijn, bijvoorbeeld vanwege de taal of omdat ze op de plaats waar ze behandeld en/of opgenomen worden geen familie of vrienden hebben die voor ze kunnen zorgen.

De belangen van de 6 Caribische eilanden, de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen zijn groot en net zo divers als de grootte van de 6 eilanden, maar vanaf het begin stond het de ziekenhuizen helder voor ogen dat hun belangen gediend zouden worden met een coöperatieve samenwerking. Ook de COVID periode, waarin een jarenlange samenwerking alleen