Animaties coöperatieve bestuursmodellen

Een coöperatie is een vereniging met een bedrijf. In de praktijk worden voor het besturen van de coöperatie verschillende bestuursmodellen gehanteerd. In hoofdlijnen zijn er drie modellen mogelijk: het Basismodel, het RvC+ model en het Zandlopermodel waarop ook veel varianten te maken zijn. Binnenkort wordt ook het Monistisch bestuursmodel toepasbaar voor coöperaties. NCR heeft animaties gemaakt waarin deze bestuurlijke modellen kort worden uitgelegd.

In de eerste animatie (4.59 minuten) worden alle bestuurlijke modellen toegelicht (ook via de afbeelding hieronder), maar de animaties Basismodel, RvC+ model, Zandlopermodel en Monistisch model zijn ook separaat te bekijken. De vijf animaties zijn eveneens beschikbaar via het NCR YouTubekanaal.

(Bovenstaande animatie waarin alle modellen beknopt worden toegelicht, kan vanzelfsprekend ook in een volledig scherm worden getoond.)

Lees meer over de bestuurlijke inrichting van coöperaties in de brochure 'De coöperatieve bestuursmodellen in een notendop'.