De Nationale Coöperatiedag 2016

24 november 2016

Op donderdag 24 november 2016 zal de jaarlijkse Nationale Coöperatiedag weer plaatsvinden. De Nationale Coöperatiedag is hét netwerk- en kennisevent voor coöperatief Nederland. Met toonaangevende sprekers en praktijkvoorbeelden uit de coöperatie.

De Nationale Coöperatiedag zal er als volgt uitzien:
12.30 uur  Netwerklunch 
13.30 uur  Plenaire start
15.15 uur  Discussiesessie naar keuze (meer informatie vindt u hieronder)
16.15 uur  Pauze
16.45 uur  Plenaire afsluiting
17.30 uur  Walking netwerkdiner
Doelgroep:   
Bestuurders / toezichthouders / directieleden / coöperatieprofessionals / ledenraadsleden, leden en andere betrokkenenen op het gebied van coöperatief ondernemen
Kosten:
Voor NCR-leden is aan deelname geen kosten verbonden / Voor niet NCR-leden wordt 250 euro excl. in rekening gebracht 
Locatie:
Hart van Holland, Berencamperweg 12, 3861 MC Nijkerk


Het thema van De Nationale Coöperatiedag van dit jaar is:

Coöperatieve wendbaarheid

De wendbare (‘agile’) coöperatie gebruikt alle mogelijkheden die het informatietijdperk biedt. We hebben regelmatig te maken met disruptieve innovaties die oorspronkelijke werkprocessen en innovatie-denken structureel veranderen. Het bestaansrecht van denkramen die decennialang effectief waren, erodeert versneld.

Het positieve is dat disruptieve innovaties mensen in staat stellen om nieuwe diensten, markten of nieuwe waardeproposities te ontwikkelen. Coöperaties bieden ze de mogelijkheid om bovendien hun ledenbetrokkenheid en governanceprocessen te intensiveren.

Bestuurders, directies, professionals, toezichthouders, ledenraden, alv’s staan dan wel voor de uitdaging – met hoge urgentie – op de veranderingen te anticiperen. Een wendbare attitude is conditio sine qua non geworden.

Op De Nationale Coöperatiedag 2016 zullen topsprekers als drs Ronald de Jong, executive vice president en lid van de raad van bestuur van Royal Philips en prof. dr Theo Huibers, managing partner van Thaesis en hoogleraar aan de Universiteit Twente, u meenemen in hun expertises.

Daarnaast zijn er vijf discussiesessies, geleid door professionals die deelaspecten van de wendbare coöperatie belichten:

Discussiesessie 1- Gevestigde coöperaties in een wendbare markt
Voorzitter Jack Goossens en programma directeur Jantien Aerts geven een toelichting over het redisign van coöperatie Royal FloraHolland. Het programma Coöperatie 2020 richt zich op de strategie en de essentie van de coöperatie in 2020.

Discussiesessie 2 - Wendbare coöperatieve start-ups in gevestigde markten
Remmelt Schuuring, oprichter van o.a. SchoonGewoon en ZorgGewoon, en Jos van Nunen, bestuursvoorzitter Lumens en medeoprichter van diverse coöperaties in het sterk veranderende sociaal domein zagen mogelijkheden voor nieuwe coöperaties in sectoren waar dat minder gebruikelijk is. 

Discussiesessie 3 - Wendbaarheid en finance
Sjors Kruiper, financieel directeur van Fruitmasters, Hans Schuil directeur Finance & Control van Royal Cosun en Ronald Korpershoek, senior coöperatie-adviseur bij NCR gaan in op de inrochting van de financiering van de coöperatie, zodat maximale flexibiliteit ontstaat. 

Discussiesessie 4 - Coöperatieve en adaptieve hrm
Marcel Knotter, extern HR expert van Menzis en John van Giels, consultant Noord Ltd duiden het belang van de juiste mensen met de juiste drijfveren op de juiste posities in de coöperatie. Een adaptieve organisatie kan anticiperen op externe ontwikkelingen. 

Discussiesessie 5 - Wendbare ledenbetrokkenheid
Joan van Oorschot, specialist kadervorming bij FrieslandCampina en Wilbert van den Bosch, senior coöperatie-adviseur bij NCR staan stil bij ledenbinding die verder gaat dan een calculatieve betrokkenheid. Hoe voelen leden zich verbonden met de coöperatie?  

Bij de plenaire afsluiting van De Nationale Coöperatiedag staan we o.a. stil bij het afscheid van voormalig NCR-voorzitter Bernard Oosterom

Heeft u nog vragen over De Nationale Coöperatiedag of het programma? Dan kunt u altijd contact opnemen door een email te sturen naar ncr@cooperatie.nl t.a.v. Carmen Heukers of door te bellen naar: 030- 284 04 90. 

Wij zien u graag op 24 november!